Rozmýšľate o plastickej operácii?

Nielen známe osobnosti, ale už aj ľudia z nášho okolia sa začínajú priznávať k chirurgickým zákrokom, ktorými si vylepšili vzhľad tváre či postavy. Aj napriek tomu, že sú tieto operácie stále pomerne náročnou finančnou záležitosťou. Z prieskumov vyplýva, že o plastickej operácii vážne uvažuje každá šiesta žena.

Čo chceme na sebe meniť?

Ženy si podľa štatistík najčastejšie želajú zmeniť vzhľad svojich pŕs, muži sa najviac zaujímajú o operácie očných viečok. Plastickí chirurgovia často hovoria o tom, že odstraňujú nielen fyzické, ale najmä psychické bariéry. Príčinou plastických operácií však nie je len zmena vzhľadu kvôli zvýšeniu sebavedomia. Často sú k nej pacienti „nútení“ pristúpiť zo zdravotných dôvodov, po rôznych ochoreniach alebo po ťažkých nehodách. Cesta, na ktorú sa človek rozhodol vydať z akéhokoľvek dôvodu, sa však nekončí po odchode z chirurgického stola.

Pooperačné komplikácie

Vo svete je nemálo prípadov katastrofálnych dôsledkov plastických operácií. Nejde len o nesplnenie predstáv o požadovanom vzhľade, ale najmä o množstvo zdravotných problémov, ktoré si pacienti z nemocnice odnášajú. I keď optimisticky predpokladáme, že sa operácia vydarila, musíme sa pripraviť na boj s podliatinami a opuchmi – teda klasickým pooperačným stavom nielen plastickej chirurgie. Hematómy v operovanej oblasti, rozsiahle a dlhotrvajúce opuchy a infekcie patria medzi hlavné komplikácie, ktoré ovplyvňujú dĺžku pracovnej neschopnosti, cenu liečby a konečný fyzický výsledok. V plastickej a estetickej chirurgii je potrebné čo najviac zabrániť týmto nežiaducim stavom, podstata operácie totiž vyplýva z pocitu estetického nedostatku. Dôležité je obmedziť i dĺžku spoločenskej nespôsobilosti a cenu liečby na čo najnižšiu úroveň. Moderná medicína však neobchádza ani tento problém.

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania