Kontrasty Limy sa oplatí spoznať

Oficiálne má Lima sedem až osem miliónov obyvateľov. Denne však sem prichádzajú ďalšie státisíce dedinčanov, ktorí snívajú o práci alebo inom životnom šťastí, o ktoré sa pokúšajú v tejto metropole. Príliv chudobných do mesta má za následok, že okrajové štvrte sa nezdravo nafukujú, vznikajú stále horšie a početnejšie slumy, vzrastá kriminalita a chudoba.

„Pane, vy ste určite cudzinci,“ oslovila nás, dvoch turistov prichádzajúcich z ďalekej Európy, krehká, milá staršia pani nesúca všetky typické črty hispánskych predkov. „Nechoďte cez ten most na druhú stranu rieky. Je to pre vás nebezpečné. Vážne vám to hovorím!“ Slušne sme sa poďakovali za priateľské varovanie a nesmierne útla Peruánka si išla ďalej vlastnou cestou. Trošku sme váhali, ale teraz nás ešte viac lákali uličky na druhom brehu rieky hlavného mesta. Nedali sme sa odradiť a prešli sme mostom. Pravda, vďaka varovaniu milej panej sme si viac všímali miestnych obyvateľov. A skutočne, ako sme začali pociťovať náhle sa zvyšujúcu pozornosť mládencov pochybného vzhľadu grupujúcich sa do menších skupín, pridali sme do kroku a radšej sme rýchlo ustúpili z nebezpečného teritória späť do historického centra Limy. Išlo iba o dvesto-tristo metrov. Ale možno išlo aj o život. Fotoaparát alebo kamera má v týchto končinách možno aj cenu zlata. A ľudský život ani nie. Takže ak sa chce cudzinec v metropole Peru vyhnúť zbytočným komplikáciám, radšej nech sa drží osvedčených lokalít kontrolovaných políciou, bezpečných pre turistov.

História a architektúra Limy udivuje

Oficiálne má Lima sedem až osem miliónov obyvateľov. Denne však sem prichádzajú ďalšie státisíce dedinčanov, ktorí snívajú o práci alebo inom životnom šťastí, o ktoré sa pokúšajú v tejto metropole. Príliv chudobných do mesta má za následok, že okrajové štvrte sa nezdravo nafukujú, vznikajú stále horšie a početnejšie slumy, vzrastá kriminalita a chudoba. Žobrákov aj v centre mesta stále pribúda. Hlavne pohľad na žobrajúce deti je smutný. Tento trend v posledných rokoch najviac vplýva na správanie a životný štýl majetnejšieho obyvateľstva. Postupne sa sťahujú zo starého mesta do moderných štvrtí Miraflores a San Isidro na brehu Pacifiku.

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania