Jozef Hollý - Muž, ktorý dáva klavíru dušu

K hudbe ho to ťahalo už odmalička. Klavirista Jozef Hollý svojou Piano Show nadchol ľudí nielen na Slovensku, ale aj vo svete.

Jozef, váš otec je takiato hudobník. Inšpiroval vás práve on k tomu, aby ste sa stali klaviristom?

Otec ma vo veľkom inšpiroval napriek tomu, že je hudobník amatér. Ukázal mi melódie, nie noty. Bola to však mama, ktorá ma zapísala na základnú umeleckú školu. Chcela, aby som hudbu robil poriadne.

Študovali ste na konzervatóriu v Žiline. Naučili ste sa tam o hudbe veľa?

Je to vždy na každom, čo si zo školy vezme. Ja som mal fantastickú profesorku, pani Darinu Švárnu. Výhodou bolo, že mi nerobila problémy, keď som vystupoval s popovou kapelou Big Band.

Prečo ste si za hudobný nástroj vybrali práve klavír?

Čím je pre vás výnimočný? Rodičia mi v detstve vybrali klavír a zistili, že mám talent. Iný hudobný nástroj sme doma nemali, jedine gitaru, ale tá bola pre mňa v tom čase veľká.

Vystupovali ste v Nemecku, vo Švajčiarsku. To musela byť pre vás ako hudobníka naozaj fantastická škola...

Cez kapely sa mi podarilo dostať do nemecky hovoriacich krajín. V zahraničí som získal výborný rozhľad. Navyše Nemci majú veľmi radi muzikály. Keďže som v tom čase veľmi obdivoval spev Franka Sinatru, získal som nesmierne pozitívny vzťah k spevu, ktorému sa dnes takisto venujem. Môj pobyt v Nemecku hodnotím veľmi kladne, práve vďaka nemu som začal spievať.

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania