Hrady a zámky, ktoré ponúkajú „niečo navyše“

Patríte k tým, ktorí síce zbožňujú honosnú architektúru hrdých stredovekých hradov a noblesnú eleganciu zámkov v záhradách, ale chcú k nej ešte „niečo navyše“? Zažiť niečo nevšedné, vydať sa do okolia a venovať sa aj inej zábave ako obdivovaniu starých kamenných múrov a historického nábytku? Aj na to má Česká republika recept!

Zámok ako z rozprávky

Zámok Hluboká v južných Čechách patrí k najkrajším českým zámkom. Belostné sídlo získalo dnešnú podobu počas 19. storočia, keď sa jeho majitelia Schwarzenbergovci pri cestách po Anglicku zoznámili s tudorovskou a alžbetínskou architektúrou a podľa vzoru kráľovského zámku Windsor potom dali prestavať zámocký areál v Hlubokej. Pri prehliadke interiérov zistíte, ako v minulosti vyzeralo luxusné bývanie, nahliadnete do súkromných izieb aj do prepychových reprezentačných sál s vyrezávaným obložením stien, kazetovými stropmi, elegantným štýlovým nábytkom, krištáľovými lustrami a bohatými zbierkami obrazov, striebra, porcelánu a gobelínov. Prehliadkou zámku sa však návšteva Hlubokej nad Vltavou ešte len začína. V meste objavíte celý rad príjemných hotelov a rodinných penziónov, kde sa o vás postarajú priam kráľovsky. Nájdete tu golfové ihrisko, letný akvapark, tenisové kurty a ďalšie športoviská, okolitá rovinatá krajina je ideálna na nenáročnú pešiu turistiku alebo na cyklistiku. Kto túži po adrenalínových zážitkoch, môže sa povoziť na motorových štvorkolkách alebo si vyskúšať zoskok padákom, vášniví rybári si môžu požičať rybárske vybavenie a rybárčiť na niektorom z mnohých rybníkov v okolí. Za zmienku stojí aj neďaleká zoologická záhrada Ohrada či Múzeum lesníctva, poľovníctva a rybárstva na zámku Ohrada.

Za golfom na zámok Konopiště

Ak chcete spojiť prehliadku šľachtického sídla s golfom, vydajte sa na návštevu k následníkovi habsburského trónu na zámok Konopiště. Pravda, následníka habsburského trónu Františka Ferdinanda d‘Este tu už nezastihnete, ale práve on premenil na prelome 19. a 20. storočia Konopiště na svoju súkromnú rezidenciu. Arcivojvoda Konopiště vybavil skvostným starožitným nábytkom, možno tu vidieť aj rozsiahlu zbierku zbraní a loveckých trofejí. Prehliadka zámku Konopiště sa nezaobíde bez návštevy skleníkov s teplomilnými a tropickými rastlinami a bez prechádzky rozľahlým anglickým parkom a okrasnými záhradami. A potom už hor sa za golfom – len pár kilometrov od zámku totiž nájdete jeden z najkrajších golfových areálov Českej republiky. Centrom golfového rezortu s dvomi 18-jamkovými majstrovskými ihriskami a 9-jamkovou verejnou akadémiou je zámoček s možnosťou ubytovania v luxusných izbách, klubovňou, recepciou, obchodom s golfovým vybavením, reštauráciou Steak House a konferenčnými priestormi, kde sa dajú usporadúvať aj negolfové akcie.

Za drakom na Kunětickú horu

V rovinách okolo rieky Labe sa aj malý kopček z diaľky javí ako hora – a práve na jednom takom neďaleko Pardubíc stojí neskorogotický hrad Kunětická hora. Okrem historických interiérov a niekoľkých expozícií rozmanitého zamerania tu na vás čaká veľa zábavy aj najväčší drak českých hradov, ktorý od ňufáka po chvost meria viac ako osem metrov. Na Kunětickej hore sa nudiť rozhodne nebudete, pretože sa tu pravidelne konajú remeselnícke jarmoky, zrazy sokoliarov, ukážky historického šermu a ďalšie akcie sprevádzané súťažami a najrôznejšími kratochvíľami pre malých aj veľkých. A až si hrad dôkladne prezriete, môžete sa vydať na prehliadku blízkych Pardubíc. Viete, že sa na tunajšej pretekárskej dráhe už viac ako sto rokov jazdí Veľká pardubická steeplechase, najstaršie dostihy na európskom kontinente s tradíciou od roku 1874, po Veľkej liverpoolskej druhé najťažšie dostihy na svete? V pôvabnom goticko-renesančnom pardubickom zámku si môžete prezrieť zbierky Východočeského múzea, napríklad expozíciu zbraní, moderného skla, pohľadníc a historických hračiek. Pre milovníkov vodných radovánok je veľkým lákadlom letné kúpalisko Cihelna alebo akvapark s celoročnou prevádzkou. Ak radi jazdíte na bicykli, prejdite sa po Labskom cyklochodníku alebo v prístavisku pod pardubickým zámkom nasadnite na výletnú a reštauračnú loď Arnošt z Pardubíc a vydajte sa na výlet po vode; vyskúšajte napríklad gastronomickú plavbu s grilovaním a rozmanitými špecialitami!

Poďte blúdiť okolo zámku Loučeň!

Na zámok Loučeň sa nechodí len kvôli interiérom dokumentujúcim životný štýl a osudom českej vetvy rodiny Thurnov-Taxisov na prelome 19. a 20. storočia, ale aj kvôli jedinečnej kolekcii desiatich bludísk a labyrintov v rozľahlom zámockom parku. Prvé labyrintárium v Čechách a jediné v Európe projektoval Adrian Fischer, svetoznámy majster svojho remesla. Každý z labyrintov a bludísk pri zámku Loučeň je iný a líši sa aj použitím rôznych materiálov. Objavíte napríklad pôvabne farebné bludisko z pálených glazovaných dlaždíc, trávnatý labyrint s cestičkami vysypanými drvenou antukou, labyrint dláždený pieskovcovými doskami, buxusové bludisko zo zostrihaného krušpánu alebo svetelný labyrint na zámockom nádvorí. Skvelú zábavu s priateľmi si užijete v špagátovom bludisku so spletitým systémom lán štyroch rôznych farieb, naopak, pre osamelých hráčov je učené prstové bludisko vytesané v mohutnom menhire. Parkom vás prevedie náučný chodník a pri každom labyrinte je panel s návodom, kade vedie správna cesta von. Okrem bludísk Loučeň ponúka ubytovanie v štýlovom zámockom hoteli, využiť môžete aj reštauráciu a kaviareň.

 

Patrí do vydania