Daniela Krajčová - Umenie nás robí lepšími

Akademická maliarka a všestranná umelkyňa Daniela Krajčová stvorila unikátne dielo. Penzión Encián v Rajeckých Tepliciach vymaľovala podľa vlastného vkusu.

Pani Krajčová, čo vás priviedlo k výtvarnému umeniu? Mali ste umelecký talent už od detstva?

Už ako celkom malá som veľmi rada kreslila a maľovala. To si všimla moja stará mama a ako päťročnú ma prihlásila na Ľudovú školu umenia v Žiline, kde som sa narodila. To bol začiatok a odvtedy som robila všetko preto, aby som sa stala výtvarníčkou. Moja túžba sa splnila a som šťastná, že môžem robiť to, čo ma baví.

Ste všestrannou umelkyňou, ktorá oblasť je vám predsa len najbližšia?

Vyštudovala som VŠVU v Bratislave, oddelenie monumentálnej maľby. Okrem maľby sa venujem kresbe, plastike a ilustrácii. Všetky tieto médiá sú pre mňa dôležité, mávam obdobia, keď sa viac venujem jednému, potom zas prejdem na iné. Rada striedam techniky a materiály, kombinujem ich, vymýšľam nové, netradičné. Niekedy kresba dopĺňa maľbu, maľba plastiku, rada využívam koláž, experimentujem.

Nedávno ste pracovali na maľbe penziónu Encián v Rajeckých Tepliciach. Čím bola táto práce pre vás výnimočná?

Výnimočná bola tým, že málokedy má výtvarník možnosť riešiť takú veľkú plochu, navyše umiestnenú na takom atraktívnom mieste. Encián je v srdci kúpeľného mestečka a vidí ho množstvo hostí, ktorí sa tu striedajú. To bolo pre mňa zaväzujúce, aby sa maľba podarila. Snažila som sa, aby vzniklo niečo radostné a pozitívne. Maľovala som to tri roky, každý rok asi dva až tri mesiace. Za ten čas som sa zoznámila s množstvom zaujímavých ľudí, ktorí ma oslovovali.

Viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania