Intímna hygiena Floragyn

STOP vaginálnym infekciám. S nepríjemným svrbením, pálením a výtokom z pošvy sa počas života stretne takmer každá žena. Niektorá len jednorazovo, inú môžu tieto problémy tvrdohlavo prenasledovať aj celé roky. Mnohým znepríjemňujú každodenný život či spôsobujú problémy v partnerskom vzťahu. Prečo tieto ťažkosti vznikajú? Dá sa im vôbec nejako predchádzať?

Dbajte o kyslé prostredie v pošve

V pošve zdravej ženy v reprodukčnom veku je špecifické prostredie. Jeho dôležitým znakom je nízke pH (okolo 4), čo znamená, že prostredie je kyslé. Spôsobuje ho prítomnosť „ochranných“ baktérií – laktobacilov. Tie vďaka prítomnosti ženských hormónov (estrogénov) postupne štiepia zložitý cukor glykogén, z ktorého sa kvasením stáva kyselina mliečna. Pôsobením tohto mechanizmu je pH kyslé, čo bráni spolu s masívnym osídlením sliznice laktobacilmi patogénnym (choroboplodným) baktériám v rozmnožovaní.

Rozlúčte sa s klasickým mydlom

Táto rovnováha je krehká a môžu ju narušiť najrôznejšie vplyvy. Vonkajšie, ale aj z prostredia vlastného organizmu. Záťažovými sú z tohto hľadiska najmä obdobie tehotenstva (zvyšuje sa pH a znižuje počet laktobacilov) a menopauzy. Rovnaký dosah má zníženie obranyschopnosti organizmu (pri chronických ochoreniach, napr. cukrovke) a mnohokrát aj liečba širokospektrálnymi antibiotikami či užívanie antikoncepcie. Negatívny dosah na citlivú intímnu oblasť má je aj nosenie tesnej, často syntetickej bielizne (tangá). Napodiv, situáciu môže zhoršiť okrem nesprávnych hygienických návykov (napr. dlhé intervaly medzi vymieňaním tampónov a vložiek počas menštruácie) aj pravidelná hygiena, ak sa pri nej používa klasické mydlo, či už tekuté, alebo tuhé. Mydlá sú totiž zásadité (teda majú vysoké pH) a na ošetrenie kyslej sliznice pošvy sú vyslovene nevhodné.

Viac sa dočítate v čísle júl - august Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania