Jednoduchosť a elegancia Caroliny Herrera

O tom, že bude módnou návrhárkou, snívala už od svojich trinástich rokov, keď ju očaril svet módy. Vtedy ju stará mama, s úmyslom ukázať jej elegantný svet Európy, zobrala do Paríža na módnu prehliadku uznávaného módneho tvorcu Christobalda Balenciagu. Tam začala aj s tvorivými kurzami. Prerušila ich však jej včasná svadba v osemnástich rokoch a narodenie prvej dcéry. Uznávaná ako módna návrhárka vo svete, a tiež ako špička medzinárodnej vysokej spoločnosti, Carolina Herrera.

Neskôr absolvovala niekoľko prestížnych kurzov módnej tvorby v modelovom dome Christobalda Balenciagu, ktoré úspešne zavŕšila. Na prezentáciu vlastnej tvorby sa však odhodlala až v roku 1980, keď ju po desiaty raz zvolili v ankete časopisu Elle medzi desať najlepšie oblečených žien sveta. Carolina Herrera nosila až na malé výnimky len svoje vlasné modely. Prvú prehliadku zorganizovala vo svojom vlastnom byte v roku 1980. Tu predviedla prvých 20 skúšobných modelov a v roku 1981 sa už v Metropolitnom klube konala oficiálna módna prehliadka s maximálnym úspechom. Jej módnou špecialitou je, že vie neopakovateľným spôsobom spracovať osadenie živôtika a ramien,"takže aj vrece s kávou od nej vyzerá sexi," dodáva o nej John Galliano. "Sexi" však nie je slovo, ktoré pre svoj štýl používa Carolina Herrera. Slúži na označenie "elegantného, sofistikovaného s tušenou utlmenou vášňou."

Svetovo uznávaná módna návrhárka, preslávená nielen svojimi kreáciami v oblasti módy a parfumov, ale i ako súčasť špičky medzinárodnej "jet-set society", vysokej spoločnosti, sa narodila v Caracase vo veľmi starej a vplyvnej španielskej rodine, ktorá sa presídlila do Venezuely. Otec bol guvernér Caracasu, neskôr sa stal ministrom zahraničných vecí. Veľmi skoro ako mladučké dievča sa vydala a mala v osemnástich rokoch svoju prvú dcéru. Manželstvo sa však zanedlho rozpadlo, a krátko na to si zobrala dediča jednej z najbohatších venezuelských rodín, svoju detskú lásku, Reinalda Herreru. K jednej dcére pribudli ďalšie tri. Je starou mamou troch vnukov, no vyzerá skvele, už niekoľko rokov stále rovnako - ako štyridsiatnička. Vďaka výnimočnému fyzickému pôvabu v mladosti pôsobila už aj ako matka dvoch detí ako manekýnka v popredných modelových domoch Dior, Balenciaga a Chanel v Paríži, kde predvádzala len pre zábavu.

Carolina Herrera sa považuje za kozmopolitu. S rodinou však väčšinou trávi čas a pracuje v newyorskej časti Manhattan, kde je aj sídlo firmy Carolina Herrera. Päťdesiat- osemročná Carolina Herrera našla svoju múzu v dvadsaťosem ročnej dcére Caroline - Adriane. Na svet prišla ako tretia zo štyroch dcér. Dokonale symbolizuje mladú ženu roku 2000, mladú, inteligentnú, nezávislú, ktorá rešpektuje hodnoty a je prístupná všetkému avantgardnému, pohybujúca sa vo vysokej spoločnosti rovnako sebaisto, ako je citlivá k problémom spoločnosti a schopná byť aktívna pri ich riešení. Táto charakteristika je tiež mottom jej módnych prehliadok Carolina Herrera.

Jej móda je silne inšpirovaná filozofiou Christobalda Balenciagu, v ktorej hlavnými protagonistami sú jednoduchosť, čistota až prísnosť strihu, dokonalý materiál, elegancia, kultivovanosť a ženskosť. Dokonale vypracované modely, pri kostýmoch až často pánskeho strihu, dopĺňa veľmi nápadnými a "glamúr" doplnkami, či už ide o šperky, bižutériu, kabelky alebo obuv. Na módnych prehliadkach obúva pre ňu manekýnky iba návrhár Manolo Blahnik.

Autor
Ľubica Paveleková
Patrí do vydania