„Sväté“ ostrovy v Karibiku

Je mnoho oblastí na našej veľkolepej planéte, ktoré môžeme spokojne nazvať vysnívanými destináciami pre každého človeka. Ostrovy v Karibiku určite patria k tým najvyhľadávanejším už dlhé desaťročia. Kto raz už v živote navštívil napríklad „ostrov slobody“ Kubu, prípadne Jamajku či Puerto Rico, určite bude na túto návštevu spomínať do smrti. Večne letné počasie, tyrkysovo modré lagúny, palmové háje, tisíce kilometrov pláží s neopísateľne bielym pieskom, koralové útesy – proste prírodné krásy, o ktorých sa človeku v našich klimatických podmienkach zväčša iba sníva. Spomínané ostrovy patria k najväčším a najpopulárnejším pre turistov z celého sveta. Pravda, v Karibskom mori sú desiatky ostrovov, ktoré sú menej navštevované, ale o nič menej zaujímavé, ako tie už spomínané. Dnes by sme chceli naším čitateľom predstaviť tie, ktoré patria k skupine „svätých“ karibských ostrovov.

St. Thomas, St. John a St. Croix

Tvoria americké Panenské ostrovy (U.S. Virgin Islands) s rozlohou vyše 136 štvorcových míľ. Svojou polohou vzbudzovali už v 16. a 17. storočí pozornosť všetkých námorných veľmocí. Prvý ostrov, ktorý v roku 1493 počas svojej druhej dobyvateľskej výpravy do Ameriky objavil Krištof Kolumbus, bol dnešný St. Croix, ktorý „veľký“ moreplavec nazval Santa Cruz. Potom sa o nadvládu nad ostrovmi už v tých rokoch strategicky dôležitými delili Holanďania, Španieli, Francúzi aj Angličania. Koncom 17. storočia sa ostrovy dostali pod nadvládu dánskej koruny a to bol začiatok pokojnejšieho rozvoja celej oblasti. Svoj strategický význam však nestratili ani o dve storočia neskôr, keď Spojené štáty americké odkúpili súostrovie od Dánskeho kráľovstva za 25 miliónov dolárov. To s cieľom vytvoriť námornú základňu pre ochranu Panamského prieplavu. Toľko stručne z histórie.

Obrovské mravenisko Charlotte Amalie

Najvýznamnejším miestom Panenských ostrovov je určite mesto Charlotte Amalie. Je tu jeden z hlavných prístavov, v ktorých kotvia najväčšie výletné lode na svojich okružných plavbách po karibských ostrovoch. Denne sem prichádzajú tisíce turistov najmä z USA, ale aj z Európy, Južnej Ameriky i z Ázie. Tunajší prístav je jedno obrovské moderné nákupné stredisko.

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania