Zmrzlina - V pohároch aj kornútikoch!

Čím by bol svet bez zmrzliny? Len si predstavte, že odrazu sa musíte zariadiť inak. Bez možnosti vychutnávať ľadové chute, bez vyžívania sa pri pohľade na bohato naplnené chladiarenské boxy a bez príjemného zúfalstva pri rozhodovaní, z ktorých zmrzlín si necháte „načapovať“ tentoraz. Našťastie, tieto magické okamihy môžeme prežívať naplno. Jeden kopček, druhý, tretí... A ľudské šťastie sa zrazu zmestí do pohára. Plného našľahanej zmrzliny!

Ani takému geniálnemu rozprávkarovi, ako bol Hans Christian Andersen, nemožno nevytknúť roztržitosť. Poznáte iný dôvod, prečo by pri písaní Snehovej kráľovnej nespomenul zmrzlinu? Neopätovaná láska ku Kájovi krásavicu z Ríše ľadu natoľko odzbrojila, že sa zmohla len na jedno. Ako dôkaz mrazivej vášne poslala ľuďom zmrzlinu. Treba dodať, že šlo o pomstu nezvyčajne prefíkanú. Už celé stáročia zmrzlinu miluje celý svet a zmrzlina je jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudstvo prehráva boj s vlastnými kilami. Áno, je to tak. Ignorovať zmrzlinu v supermarkete, v cukrárňach, v stánkoch vyžaduje nadľudské úsilie, lebo na období nezáleží. Vieme zhrešiť v zime, v lete, vo dne, v noci, dokonca nemusíme vyjsť ani na ulicu. Stačí otvoriť mrazničku a šup sem s maxi téglikom, z ktorého lahodný obsah možno vyškrabovať donekonečna. Ale nebojte sa, nie ste sami, len si spomeňte na Scarlett O’Harovú! Veď ona kvôli zmrzline priam trpela! Keby sa pred každým večierkom nemusela napchať „do mŕtva“, len aby na oslave vyznela ako jemná dáma, ktorá len tu i tam z niečoho zobne, po bohatých chodoch by určite „zládovala“ ešte aspoň štyri porcie zmrzlinového dezertu. A bolo by jej celkom fuk, čo si milovaný Ashley pomyslí! Zmrzlinové chute ocenil ešte i prostý ľud, a to dokonca v našich končinách! Starý Pichanda z Tisícročnej včely si na zmrzline neuveriteľne pochutnal. Prituhlo, vínko pomrzlo, dreň len zoškrabovať a nechať rozplývať na jazyku. Skvelý spôsob, ako sa nacengať s kamarátmi vo včelíne! Starý Pichanda vlastne predbehol dobu, lebo „zmrzlinu“ si vychutnal v podobe, ktorá je dnes jednou z hlavných špecialít exkluzívnej kuchyne. Skrátka, zmrzlina bola aj zostane stálicou na gurmánskych stoloch aj v chrumkavých kornútikoch!

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania