Zaľúbená do svojej pleti

Ochraňuje nás, prenáša pocity a je domovom pre našu dušu. Dostatok dôvodov byť jej za to vďačný a važiť si ju. Najlepšie sa jej môžeme odvďačiť veľkou dávkou lásky, množstvom nehy a ešte väčšou starostlivosťou. Beauty & Woman vám priblíži, ako môžete pleti tým správnym spôsobom denne vyznať lásku.

Dva jemné metre štvorý jediný gram je nositeľom zmyselnosti a prenášačom pocitov a emócií. To je stručná a výstižná charakteristika našej pokožky. Pokožka je ako barometer našich nálad, pocitov, doslova "vyplaví" naše vnútro na povrch. Pokožka nikdy neklame a nenechá sa od nás nikdy oklamať! Keď ste OK, teda keď ste na tom dobre, vyžarujete to všetkými pórmi. Keď ste nahnevaná, máte červeň v tvári, pri strachu alebo v chorobe zblednete.

Únava sa okamžite ukáže v podobe tmavých kruhov pod očami, trápenie a stres zvyčajne nečistou pleťou a zapálenými pupienkami. Na našej tvári sa odzrkadľujú aj životné skúsenosti. Rovnako pozitívne, ako aj tie negatívne. Svoje znaky a znamenia zaznamenajú na tvári smiech i trápenie.

Pokožka je ako malé dieťa.Ak sa s ňou nemaznáte, neláskate a neopatrujete ju s poriadnou dávkou starostlivosti, štrajkuje a sú s ňou problémy. A pritom má svoju vlastnú reč.
Začne na seba upozorňovať začervenaním, zmenenou farbou, textúrou. Pri dlhšom pobyte na slnku a pri spálení reaguje bolesťou a hovorí: "Ubližuješ mi, bolí ma to!" Suché a šupinaté časti na pokožke oznamujú: "Som smädná, daj mi vlahu!" Rozumieť správne signálom svojej pleti znamená, rozumieť predovšetkým sám sebe. Mať rád svoju pokožku, značí vedieť milovať aj sám seba.

Koľko lásky potrebuje pokožka?

Pokožka je ten najdôležitejší on-line spojovateľ s našimi emóciami. Najväčší zmyslový orgán, ktorý nám umožňuje prežívanie pocitov. Pri jemnej masáži, keď nás hebké ruky príjemne hladkajú, začne srdce biť pomalšie, svaly sa uvoľnia a mozog postupne vyplaví endorfíny, ktoré nás začnú príjemne unášať... Toto lietanie v oblakoch príjemných pocitov nám umožňujú štyri milióny zmyslových buniek, ktoré sú popretkávané v našej koži. Mimoriadne nahusto sú rozmiestnené v oblasti okolo pier, v oblasti genitálií, na bruškách prstov, na miestach, kde sme extrémne citliví a vnímaví na dotyky. Bez dotykov človek takmer nedokáže prežiť. Už ako bábätko potrebujeme veľa nehy a láskania v podobe matkiných nežných rúk. V dospelosti prahneme po upokojujúcich objatiach blízkej osoby, partnera... Tým najjednoduchším dotykom, ktorý môžeme denne dopriať našej pleti je jemné pohládzanie vlastnými dlaňami pri nanášaní voňavých kozmetických prípravkov.

Typy pleti a jej ošetrovanie

Potrebujete návod na príjemný pocit pre každý typ pleti? Rozlišujeme štyri typy pleti, pričom sa pleť mení u všetkých ľudí aj vplyvom klimatických zmien a vekom. Typ vašej pleti odráža jej špecifické potreby.

Citlivá pleť

Má typické prejavy-podráždenie, sčervenanie, pocit napätia, svrbenie, červené fľaky, citlivo reaguje na vonkajšie podnety, niekedy zľahka páli. Citlivá pokožka je vždy zároveň aj suchá. Asi 70 percent žien v strednej Európe považuje svoju pokožku za citlivú, ale iba 12 percent vlastní tento typ od narodenia. To, že čoraz viac žien považuje svoju pokožku za citlivú, nie je výplod ich fantázie. Pôsobením nezdravého životného prostredia, nesprávnym ošetrovaním a nadmernou telesnou či duševnou námahou, môže pokožka, najmä suchá scitlivieť.

Ošetrenie: Pri ošetrovaní citlivej pokožky nezáleží na tom, či ide o vrodenú dispozíciu alebo o získanú vlastnosť. Pleť vyžaduje, aby sa s ňou zaobchádzalo veľmi šetrne. Používajte výrobky, ktoré sú špeciálne určené pre tento typ, a ktoré sú testované proti alergiám, neobsahujú žiadne voňavé a farebné substancie, žiaden alkohol a žiadne ovocné kyseliny. Pre citlivú pleť je dôležité, aby bola pravidelne ošetrovaná upokojujúcimi a hojivými substanciami ako sú pantenol a alantoín. Pri citlivej pleti dodržujte pravidlo striedmosti a jednoduchosti. Platí to najmä o zložení použitých výrobkoch a ich množstve. Už jediným čistením pleťovým mliekom alebo pleťovou vodou a nakrémovaním príde pleť do styku až s tridsiatimi rôznymi látkami. Na citlivú pokožku si skúšajte nové kozmetické prípravky len keď ste celkom pokojná a v pohode.

DÔKAZ LÁSKY: Vaša nervózna pleť potrebuje upokojiť. Vyhovie jej napríklad upokojujúce pleťové tonikum v spreji alebo obláčik minerálnej upokojujúcej vody v spreji. Tieto jedinečné kozmetické prípravky sa vám budú zdať ako zbytočný prepych. Doprajte si ich a vaša pleť sa vám odvďačí. Tonizujúce vody v spreji obsahujú cenné upokojujúce látky.

Suchá pleť

Je mimoriadne tenká a jemná, má takmer neviditeľné póry. Dôsledkom minimálnej produkcie mazu sa na nej ukážu prvé vrásky už veľmi skoro. V mladosti je to tá najkrašia pleť akú si môžeme želať: "broskyňové líčka, žiaden mastný lesk". Správne ošetrená suchá pleť je vždy naozaj krásna, no nevhodný prístup a jej zanedbávanie vedie k rýchlemu starnutiu.

Ošetrenie: Ak je pleť nadmerne suchá, môže ísť aj o nedostatok vitamínu A. Vynikajúce sú multivitamínové krémy. Uprednostňujte krémovité až smotanové textúry ako pleťové mlieka a pleťové oleje. Sú veľmi jemné a šetrné k suchej pleti. Na noc jej doprajte výnimočne výživné a ošetrujúce krémy. Avšak nestriedajte pričasto značky, suchá pleť veľmi zle reaguje nielen na zanedbávanie, ale aj na preťažovanie ošetrujúcimi prostriedkami. Mimoriadne účinné látky na suchú pleť sú tzv. ceramidy, ktoré zvyšujú prirodzenú vlhkosť pleti.

DÔKAZ LÁSKY: Vaša pleť potrebuje byť dobre vyživovaná a hladkaná. Spojte masáž pleti so zvlhčovacou sprchou. Doprajte jej pleťové masážne krémy, hydratačné koncentráty a prípravky s obsahom kyseliny hyalurónovej. Veľmi dobré sú aj ampule s osviežujúcim a omladzujúcim účinkom. Aj prechádzky v daždi a hmle sú osvedčeným skrášľovacím prostriedkom. Mikroskopické čiastočky vody vniknú do zrohovatenej vrstvy a jemne zvyšujú prekrvenie a hydratáciu pleti.

Normálna a zmiešaná pleť

Má dve tváre. V oblasti T-zóny, na čele, nose a brade, je mastná, avšak na lícach a bočných partiách tváre má sklon byť suchá.

Ošetrenie: Je nutné postupovať systémom "pol na pol". Mastné partie očistite pleťovou vodou s alkoholom, aby pupienky a zápaly nedostali šancu. Na ostatné časti tváre použite hebké, takmer šľahačkové konzistencie, vláčne krémy na suché partie. Na dehydrované časti tváre sú vhodné gély. Pre zmiešanú pleť sú priam ideálne aj čistiace a ošetrujúce prípravky na báze ovocných kyselín. Keď sú nos, čelo a brada niekedy trochu mastnejšie, pri nanášaní krému ich vynechajte, najmä na noc. Keď je pleť uvoľnená a máte príjemný pocit, výber kozmetických prípravkov je v poriadku.

Vynikajúci tip: Na strednú tzv. T-zónu tváre naneste čistiacu masku,
po stranách hydratačnú masku alebo hydratačný krém.
To je optimálna kombinácia masiek pre zmiešaný typ pleti. Vyskúšajte, je to super!

Vyznanie lásky

Vaša rôznorodá pleť potrebuje rovnováhu. Vsaďte na rôznorodosť vašej pleti a doprajte jej všetko čo od vás požaduje. Na nečisté miesta v oblasti mastnej T-zóny použite vždy alkoholovú pleťovú vodu alebo špeciálnu masku so sťahujúcim efektom na zmenšenie pórov, môžete použiť aj pleťovú vodu so zmatňujúcim efektom. Vyskúšajte aj kozmetickú jógu, ktorú si môžete urobiť vždy, keď potrebujete uvoľniť napätie. Vynikajúco sa dá urobiť pomocou pleťovej masky so zeleným čajom alebo s výťažkami z uhorky.

Mastná pleť

Má veľké a viditeľné póry, sklom k nečistotám a k tvorbe akné. Mastná pleť je žiaľ vrodená a s týmto konštatovaním sa musíte zmieriť. Vyvolávačmi nečistôt na mastnej pleti sú najmä stres, potenie, ale aj nepriaznivé vplyvy životného prostredia ako napríklad smog. Ani tá najprecíznejšia starostlivosť nič nezmení na dedičnom programe, teda nemôže znížiť zdedenú hormonálnu produkciu mazových žliaz.

Ošetrenie: Starostlivosť o mastnú pleť býva zložitá. Ale takáto pokožka má aj svoje výhody. Je pomerne odolná, čiže dlho si udržuje mladistvý vzhľad. Vylučuje veľa tuku, z ktorého sa vytvára ochranný film. Ten zabraňuje priveľkému odparovaniu vlhkosti a vnikaniu škodlivých látok z okolitého prostredia. Napriek tomu, že sa aj v dospelosti nadmerne mastí, pričasté používanie odmasťovacích kozmetických prostriedkov vedie k ešte väčšej tvorbe mazu. Nepoužívajte žiadne nemastné krémy! Tie podporujú paradoxne ešte väčšiu produkciu mazu. Vhodné sú najmä kozmetické produkty s gélovitými textúrami ako sú gély a lotióny. Nevyhnutnosťou pre mastnú pleť je pravidelný peeling. Pod make-up je vhodné naniesť vždy antiseptický prípravok s prísadou jemnučkých minerálnych púdrov, ktoré majú schopnosť absorbovať mastnotu. Pekný vzhľad mastnej pokožky docielite ustavičným jemným odmasťovaním a stenčovaním zrohovatenej vrstvy. Najúčinnejšie pôsobia čistiace masky na uvoľňovanie rohovinovej vrstvy, ktoré pleť za niekoľko minút zbavia nadbytočného tuku a zrohovatených šupiniek.

Vyznanie lásky

Nadmernú produkciu mazu vyvoláva aj stres, doprajte svojej pleti a duši najmä pokoj. Najlepšie bude ak relaxujete počas aplikácie a pôsobenia čistiacej masky. Pri akútnom alarmujúcom lesku na nose a čele môžete použiť odmasťujúce papieriky, ktoré dokážu vynikajúco absorbovať nadbytočnú mastnotu pleti a príjemne ju zmatniť.

Viete aký máte typ pleti?

Jednou z najlepších vecí, ktorú môžete urobiť pre svoj vzhľad, je správna starostlivosť o pleť. Aby ste vyzerali dobre, správne si ošetrovali pleť a cítili sa vo forme potrebujete dôkladne poznať svoj typ pleti. Práve teraz je ten správny čas, aby ste začali.

Pokúste sa spolu s nami vytvoriť program starostlivosti o pleť, práve pre vás šitý na mieru, ktorý bude prispôsobený práve vašim potrebám a starostiam, s okamžite viditeľnými výhodami od tejto chvíle na každý deň. Kto sa chce starať o pokožku, musí vedieť, či patrí k normálnemu, zmiešanému, suchému, citlivému alebo mastnému typu. Čím bude diagnóza presnejšia, tým pravdepodobnejší bude aj správny výber kozmetických prípravkov.

Chcete sa dozvedieť niečo viac?

Viete, čo znamenajú krkolomné chemické výrazy, ktoré sú uvedené na obaloch kozmetických výrobkov?

Allantoin: antiseptikum, utišuje podráždenie. Vyrába sa synteticky alebo z pšeničných klíčkov.

Bisabolol: látka z harmančekového oleja azulénu. Utišuje podráždenú pleť. Má upokojujúce a protizápalové vlastnosti, je dôležitou zložkou prípravkov určených pre citlivú pleť.

Panthenol: provitamín B5, podporuje hojenie pokožky.

Beta-karotén: provitamín A, nachádza sa v žltých, oranžových a červených rastlinách. Ochraňuje pokožku pred poškodeniami, spôsobenými UV žiarením, neutralizuje voľné radikály.

Kyselina hyalurónová: chemická zlúčenina so silnými hydratačnými vlastnosťami, pôsobí ako špongia, absorbuje vodu a udržuje ju v pokožke. Účinne reguluje úroveň hydratácie pokožky a tým jej dáva hebkosť a pevnosť.

Autor: 
Ľubica Pavelková, Foto: Nivea
Patrí do vydania: 
Október / November 2003