Pomóc! Ide svokra

Prvé miesto v rebríčku najobávanejších rodinných príslušníkov bezkonkurenčne vyhráva svokra. Vraj vždy komanduje, pohybuje sa s istotou šelmy, vždy koná rýchlo a účinne, krotí pohľadom a nebojí sa nikoho. Vďaka ďalším povahovým vlastnostiam sa táto bytosť stala terčom cynických vtipov. Z nich vyplýva len jedno. Čím býva ďalej, tým lepšie pre všetkých.

Keď som svojej najlepšej kamarátke na svete položila otázku, ako si predstavuje budúcu nádejnú svokru, odvetila bez rozmýšľania: „Ako starú bosorku.“ Vyslovila to s takou vážnosťou, že mi hrozil výbuch. Ešteže som vychovaná a smejem sa len vtedy, keď ľudia žartujú. Aj to nie vždy. Situácia bola vážna. Ďalší dôkaz, že ženy sú na potenciálne svokry dopredu naladené negatívne, bol na svete. Na druhej strane, niet sa čo diviť. Po spočítaní všetkých kúskov, ktoré môže nastvárať nezbedná svokra, treba vážne pochybovať, či ako hlavný dopravný prostriedok náhodou nevyužíva metlu. Ale vážne. Aj keď v cynických vtipoch o svokrách hlavnú úlohu zohráva nenávisť muža, kameňom úrazu sú najmä ženy. Vzájomné nesympatie si z pozície manželky a svokry dokazujú tými najrozličnejšími spôsobmi. Vyhrotenú situáciu dokonca nedokáže vyriešiť ani čas. Ženy skrátka nezabúdajú a každú potýčku berú ako nové potvrdenie, že svoju rivalku neznášajú oprávnene.

Svokra verzus celý svet?

Prax dokazuje, že vzťahy so svokrou patria k adrenalínovým športom, ktoré si môže dovoliť každý. Vstupenku do arény človek vyhráva už na prvom rande a šanca, že ju využije, sa každým dňom pokračujúceho vzťahu zvyšuje. Muži sú zo svokry nervózni menej. Myšlienka na ňu v nich nevzbudzuje „extra“ nadšenie, ale keďže sú oveľa väčšími vyznávačmi pokoja, s jej existenciou sa vyrovnajú potichu. V preklade to znamená, že hranice tolerancie v podobe taktného mlčania dokážu posúvať v závislosti od okolností. Teda, pokiaľ so svojou vyvolenou nezostanú žiť priamo pod svokrinou strechou. Ohromný nápor na psychiku všetkých obyvateľov viacgeneračného hniezdočka skôr či neskôr vyústi do poriadnej trmy-vrmy, kde nik netuší, akú rolu to vlastne zohráva. Daň za bývanie bez splátok treba cvakať v naturáliách.

Viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania