Egypt - Lacná a kvalitná dovolenka s nádychom exotiky

Vybrať sa na dovolenku v čase, keď na Slovensku zápasí chladné počasie s jarným predierajúcim sa slniečkom, napríklad v máji, je úplne ideálna voľba. Hotely nie sú preplnené turistami a teplota vzduchu v letoviskách, napríklad v Egypte, má už stálych 30 stupňov Celzia. Červené more láka nielen svojou liečivou vodou, ale najmä príjemnou teplotou. Je to druhé najslanšie more na svete. Obsahuje až 42 percent solí. Piesočnaté pláže s palmovými slnečníkmi a farebné koralové útesy lákajú turistov z celej Európy.

Egypt v roku 2010 a v apríli 2011

V minulom roku navštívilo Egypt 14,7 milióna turistov. Najviac turistov bolo z Ruska – 2,8 milióna, z Veľkej Británie – 1,5 milióna, z Nemecka – 1,3 milióna, z Talianska – 1 milión. Na piatom mieste v počte turistov sa umiestnilo Francúzsko a na šiestom Poľsko. Slovákov dovolenkovalo v roku 2010 v Egypte až 81 500 a táto krajina sa stala našou najnavštevovanejšiou dovolenkovou destináciou. V Egypte došlo tak ako na Slovensku v roku 1989 k zmene politického režimu. 25. januára 2011 vznikla revolúcia a Egypťania začali žiť v demokratickom režime. Až 18 miliónov ľudí sa zúčastnilo na slobodných voľbách, ktoré sa uskutočnili 11. februára 2011. Ľudia veria v lepší život, v lepšiu budúcnosť. Na naplnenie svojich očakávaní potrebujú prácu. Každý siedmy Egypťan pracuje v cestovnom ruchu alebo v službách súvisiacich s ním. Cestovný ruch tvorí 11,3 % HDP a 2,5 milióna ľudí je zamestnaných priamo v tomto odvetví. Egypt má k dispozícii 200 000 postelí a ďalších 200 000 je vo výstavbe. Obľúbené letovisko Slovákov, Hurghada, disponuje 60 000 posteľami. Aktuálne je v Hurghade a Sharm el Sheikhu obsadenosť hotelov 40 – 45 %. V apríli 2010 bola vyťaženosť hotelov v Hurghade až 85 %. Egypt stratil za posledné dva mesiace neprítomnosti turistov až 2,1 miliardy USD. Jediná krajina, ktorá neprerušila chartrové lety aj počas revolúcie, je Veľká Británia. Po krátkej 3-týždňovej prestávke pokračovali v chartroch do Egypta Nemci, Taliani a Francúzi. V druhej polovici apríla sa otvorili chartrové lety aj zo Slovenska. Ceny sú o 30 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, a to i napriek nárastu ceny paliva.

Prečo dovolenkovať v Egypte

Výhody čistého a teplého Červeného mora už pozná asi každý turista, ktorý navštívil Egypt, a preto sa tam rád vracia. Egypt má najbohatšiu históriu na svete a známe pyramídy v Gize, chrámy v Luxore pri povodí rieky Níl sú tiež veľkým lákadlom cestujúcich do Egypta. Chartrovým letom sa do Hurghady dopravíme za necelé 4 hodiny z Bratislavy. Priamo do letoviska sa dostaneme pohodlným klimatizovaným autobusom. V Egypte tak ako v minulosti aj teraz vládne poriadok a disciplína a dokonalá organizácia práce v oblasti cestovného ruchu. Oproti minulému roku sa teda nič nezmenilo. A hotely a pláže sú aj teraz 100 % pripravené splniť očakávania aj tých najnáročnejších klientov.

Zažiť dážď v Egypte je raritou

Po takmer štvorhodinovom lete s Egypt Air z Viedne do Káhiry nás pri vystupovaní z lietadla prekvapil dážď. Samotný pilot sa tešil a hovoril, že dnes budú oslavovať. Zažiť dážď v Egypte je niečo výnimočné a nám sa to podarilo. V Káhire na letisku nám nalepili do pasov egyptské víza a premiestnili sme sa na let Káhira – Luxor. V Luxore nás očakávali sprievodcovia a pohodlným klimatizovaným autobusom sme sa dopravili k lodi na rieke Níl.To bol náš prvý hotel. I keď boli už takmer dve hodiny po polnoci, ochotný personál nám naservíroval skvelú večeru. Prvýkrát som spala v kajute s výhľadom na širokú rieku Níl a jej pobrežie. Ráno sme si prezreli hotel s obrovskou terasou, bazénom, barom a ležadlami, na ktorých sa už vyhrievali turisti. Malý chlapec v člne na Níle nám horlivo mával a volal „money, money“. Keď som si išla vziať do svojej kajuty kufor, zbadal ma a priblížil sa k lodi tak blízko, aby som mu mohla hodiť do jeho člna mince. Pre istotu sa ešte obzrel, či si to nerozmyslím ešte raz a následne odvesloval ďalej pomedzi výletné hotely na lodiach. Aj takto si chudobní Egypťania získavajú peniažky na živobytie.

Luxor a Karnak

Po návšteve Káhiry a pyramíd v Gize patrí Luxor a chrám Karnak k najnavštevovanejším historickým miestam v Egypte. Naša slovenská sprievodkyňa cestovnej kancelárie SATUR v Egypte Linda Lipovská žije v Egypte už desať rokov. Porozprávala nám veľa zaujímavostí z histórie karnackého chrámu kráľa Amona. Karnacký chrám bol prepojený sfingami „dokonalých bytostí“ – telo leva s ľudskou hlavou s luxorským chrámom bohyne Mut. Sfingy v chráme Karnak majú hlavy barana, pretože baran bol symbolom boha Amona. Tento chrám bol zasvätený bohovi Amonovi a rozkladá sa na ploche 250 000 m2 a je jediný prístupný chrám v Luxore. Vynímajú sa v ňom dva obelisky, obelisk Thutmosa I. a kráľovnej Hatšepsut, Hypostylova sieň so 134 stĺpmi, z ktorých 12 má výšku 21 metrov. Pri posvätnom jazere sa nachádzajú fragmenty Hatšepsutinho obelisku a žulová socha skarabea, symbolu šťastia a splnenia túžob. Atmosféra v chráme je fascinujúca a tajomná. Veď viac ako 60 panovníkov, faraónov stavalo tento chrám počas tisícročí, aby dokázali svojim bohom a nasledovníkom svoju veľkosť a bohatstvo.

Port Ghalib a Marsa Alam

Viac ako päť hodín cesty autobusom nás delilo od historického Luxoru a letoviska Port Ghalib v oblasti Marsa Alam. Cesta bola lemovaná kanálom, popri ktorom pulzuje v Egypte život. Kanál je lemovaný vystavanými, ale zväčša nedokončenými menšími aj rozľahlejšími stavbami, ľudia tu chovajú dobytok, pestujú obilie, cukrovú trstinu, zeleninu a ovocie. Sem tam sa mihli pri kanáli aj banánovníky. Kde nie je voda, nie je žiadny život a tak to bolo počas ďalšej časti cesty na juh do Port Ghalib. Dlhé kilometre ciest boli lemované po oboch stranách púšťou a čím viac sme sa približovali k prístavu, tým viac sa nám zľava odkrývalo tyrkysovo modré Červené more. V Port Ghalib sme sa ocitli v luxusnom hotelovom komplexe, ktorý pozostáva z hotelov InterContinental, The Palace Port Ghalib Resort, 5-hviezdičkový luxusný hotel, 5-hviezdičkový Crowne Plaza Sahara Oasis Port Ghalib Resort a 5-hviezdičkový Crowne Plaza Sahara Sands Port Ghalib Resort a napokon štvrtý hotel pre potápačov Marina Lodge v Port Ghalib. Prístav je vzdialený len 5 minút taxíkom od letiska v Marsa Alam. Všetky hotely majú výhľad na Červené more, lagúnu, bazén a nádhernú záhradu s dominantnými palmami, kvitnúcimi ibištekmi a kvetmi rôznych farieb. Priamo pred hotelom InterContinental je široká piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora, lagúna a bazén. Príjemne sa môžete občerstviť v bare, ktorý sa nachádza priamo na pláži s výhľadom na tyrkysové more a pláž. Celý hotelový komplex má k dispozícii 1 146 izieb a zamestnáva vyše 1000 ľudí, z čoho 99 % sú Egypťania. Na pláži som stretla turistov prevažne z Francúzska, Nemecka a Talianska. Tento hotelový komplex je veľmi vhodný aj na dovolenku s malými deťmi, pretože sa môžu dosýta vyšantiť v piesku i v príjemnej teplej vode. Stretla som aj malých francúzskych potápačov, ktorí sa zoznamovali šnorchľovaním s podmorským svetom nádherných farebných koralov a rybičiek. Voda v mori bola príjemne teplá a priezračná. I keď obsahuje takmer 50 % solí, pokožka po kúpaní v Červenom mori nie je napnutá a nemáte pocit, že sa musíte rýchlo osprchovať. Pokojne môžete byť celý deň na pláži a užívať si liečivé účinky Červeného mora počas celého dňa. Hotely sú vybavené priestrannými mramorovými sprchovacími kútmi, v ktorým zažijete neobyčajný relax pod silným prúdom vody.

Beduínska večera priamo v púšti

Asi 45 minút cesty na džípoch nás delilo od tajomnej večere priamo v púšti. Po vystúpení z džípov nás prekvapila úplná tma a rozsvietená obloha posiata hviezdami. Také výrazné a ľahko viditeľné hviezdy som videla prvý raz v živote. Na cestu do beduínskych stanov sme si svietili mobilmi. Pred stanmi nás vítal beduín s tromi rozkošnými ťavami, ktoré sme v tme takmer nezbadali. Pohodlne sme sa usadili a čakali na prekvapenie. Beduíni rozložili oheň, pahrebu a pripravili nám čaj a kávu, ktoré možno ochutnať v takejto podobe a chuti iba v púšti. Potom nasledovala večera, ktorá pozostávala z kuracieho mäsa a prílohy, arabského chleba, ryže, paradajkových zemiakov, sezamového humusu a zeleninového šalátu. Pri večeri, samozrejme, nechýbala ani vodná fajka s vôňou jablkového tabaku. Ak by ste počas beduínskej večere očakávali pivo, víno alebo iný alkohol, máte smolu. Nedostatok týchto tekutín si môžete doplniť až v hoteli. Po exotickom zážitku sme sa vrátili do hotela InterContinental a vychutnali si pohodlie luxusnej izby a pre mňa najdôležitejšej, veľmi pohodlnej postele. Predsa je veľmi dôležité spať počas dovolenky tak ako doma alebo aj lepšie. Pred odchodom z hotela sme sa previezli po areáloch hotelov Crowne Plaza na golfových autíčkach a s nádherným hotelovým komplexom v prístave Port Ghalib sme sa museli rozlúčiť. Moja túžba zostať tam dovolenkovať aspoň desať dní ešte nevyhasla. Práve naopak, čoraz intenzívnejšie uvažujem nad dovolenkou práve v tejto úžasnej, mimoriadne luxusnej a čistej oblasti Egypta. Vládne tam totiž veľmi pohodová atmosféra a máte pocit absolútnej voľnosti. Prestanete myslieť na prácu a povinnosti a oddávate sa sladkému ničnerobeniu.

Hurghada, najnavštevovanejšia destinácia v Egypte

Približne 30 minút od letiska, v Hurghade, sa nachádza luxusný novopostavený hotelový komplex Citadel Azur v stredisku Sahl Hasheesh. Pozdĺž hotela sa tiahne piesočnatá pláž s malými zátokami, koralovým útesom a morskou lagúnou. Okrem hlavnej reštaurácie, v ktorej sa podávajú raňajky, obedy a večere formou bufetových stolov, sa tu nachádza talianska a brazílska reštaurácia a reštaurácia s rybími špecialitami. V hoteli je pripojenie na internet zadarmo aj na izbách a celý hotel je ultra all inclusive. V bare vo vstupnej hale si môžete vychutnať pravé talianske picolo či ristretto, pivo, víno a miestne alkoholické nápoje. Obchodíky so suvenírmi nájdete priamo v hotelovom komplexe. Večery si môžete spríjemniť rôznymi animačnými programami a karaoke. Minibar sa denne dopĺňa nealkoholickými nápojmi. Do centra Hurghady sa dopravíte taxíkom alebo shuttle busom za 40 minút.

Výlet na ostrov Giftun

Na exotický ostrov Giftun sme sa dopravili člnom asi za 45 minút. Keďže je počas plavby na otvorenom mori vietor, je vhodné mať na sebe tenkú vetrovku alebo sveter. Slnečné okuliare a ochranný krém s SPF 50+, minimálne SPF 30+ by mal byť samozrejmosťou. Nepokazte si dovolenku iba preto, že chcete byť rýchlo a poriadne opálení. Slnečné lúče v Egypte sú už začiatkom apríla veľmi štedré a ochrana pokožky je nevyhnutná. Ostrov Giftun si vás získa nádhernou plážou Mah­mya s takmer bielym pieskom, priezračnou vodou a palmovými slnečníkmi. Nachádza sa tu bar, reštaurácia, kde si môžete pohodlne pochutnať na dobrom jedle či vychladenom nápoji. Milovníci šnorchľovania a potápania si môžu dosýta vychutnávať krásu koralov. Pri návšteve ostrova Giftun som mala pocit, že turistov je v Egypte dosť. Počas niekoľkých hodín tam pristálo viacero člnov s turistami, prevažne Britmi, Francúzmi, ale aj Čechmi. Verím, že už v najbližšom chartrovom lete do Egypta sa bude na palube lietadla nachádzať viac Slovákov. Cestujte s renomovanou cestovnou kanceláriou, ktorá má silné zázemie a vie sa kvalitne postarať o svojich klientov v zahraničí. Vyberte si zájazd do Egypta v niektorej z pobočiek Cestovnej kancelárie SATUR a vaša dovolenka môže byť presne podľa vašich predstáv. Pár dní, ktoré som prežila začiatkom apríla v Egypte, ma presvedčili, že dovolenka v Egypte je pre Slovákov dostupná a veľmi kvalitná. Obohatí vás nielen o úžasné zážitky na pláži, pri šnorchľovaní a kulinárske pôžitky, ale najmä o bohatú históriu, ktorú má len Egypt a ktorej súčasťou sa môžete stať aj vy.

 

Patrí do vydania