Cindy Crawford

Narodila sa v roku 1966 v Illinois v USA. V roku 1982 sa stala víťazkou súťaže Elite Models Look of the Year a v roku 1988 sa ako prvá modelka objavila v pánskom časopise Playboy. Vydala sa v roku 1991 za herca Richarda Gereho. V roku 1995 sa stala najdrahšou supermodelkou sveta s príjmom 6,5 mil. dolárov ročne a objavila sa na viac ako 400 titulných stránkach časopisov v Európe a v USA. V roku 1998 sa druhýkrát vydala za Randeho Gerbera. Má dve deti.

Ako producentka vydala 3 body-forming videá (viac ako 2 milióny kusov urobili z jej programu na formovanie postavy najúspešnejšie fitness video všetkých čias), ako podnikateľka je spolumajiteľkou siete fitnesscentier "24hour Fitness" - 436 klubov združujúcich viac ako 4 milióny členov. Napísala dve knihy, šesť rokov pôsobila ako moderátorka v MTV a ďalších televíziách, hrala vo viacerých filmoch. Cindy poznáme ako tvár značiek Revlon, MCM, Pepsi, Omega a Cosmopolitan Cosmetics.

Kariéra modelky

Cindy sa už počas štúdií na strednej škole na americkej Northwestern University dostala do finále súťaže Elite Models of the Year a rok 1982 sa súčasne stal jej odrazovým pre závratnú kariéru modelky. Na začiatku to bola predovšetkým jej výnimočná krása a dynamická osobnosť, čo spôsobilo i zrod pojmu supermodelka. Cindy má zvláštnu charizmu, ktorá ženám umožňuje, aby sa k nej priblížili, dôverovali jej a vytvorili si k nej vzťah. Počas celej kariéry je v dôvernom spojení so svojím obecenstvom, čo len umocňuje jej vrodené chápanie toho, čo si ženy želajú. Práca v modelingu ju naučila prísnej disciplíne. Tomu podriadila všetko. Hoci ako tvrdí, je v tom aj veľa príjemného a zábavy, ale aj veľa nepríjemných stránok. Preto svoju prácu berie nanajvýš zodpovedne. "Jednoducho, keď má niečo niesť moje meno, chcem, aby to vyjadrovalo moju osobnosť. Chcem, aby bolo cítiť, že ten produkt mám rada pri každom kontakte s ním."

Cindy a krása

Každá žena má v sebe niečo výnimočné, niečo čo ju robí tak jedinečnou a výnimočne krásnou, hovorí Cindy Crawford. Práve individualita a jedinečnosť robí ľudí krásnymi. A každá žena takéto vlastnosti má. "Sebadôvera je tiež dôležitá a to najmä u žien. Ide o to cítiť sa silná, vnútorne i navonok. Krása určite dodáva sebaistote. Iba keď sa človek cíti dobre vo svojom tele, môže z neho vyžarovať niečo pozitívne. A tento pocit potom vytvára aj krásu", dopĺňa C. Crawford. Tieto myšlienky prezentovala svetoznáma modelka v súvislosti s uvádzaním novej vône od spoločnosti Cosmopolitan Cosmetics. Vôňa podľa nej robí ženu nielen jedinečnou, ale predovšetkým jej dáva silu a je oslavou ženskosti. A samotný jej tip na krásu. Treba veľa cvičiť, správne sa stravovať, dopriať si spánok, čo však často nie je také jednoduché. Treba piť veľa vody, stále sa usmievať, pretože každý podľa nej vyzerá lepšie, keď sa usmieva. "A keď vás premôže únava, treba si nasadiť slnečné okuliare".

Rodina na prvom mieste

Je skutočne impozantné, ako dokáže Cindy skĺbiť svoju kariéru s úlohou manželky a matky. Mnohé ženy na celom svete ju za to obdivujú. "Svoju rodinu milujem", hovorí. "Je pre mňa tou najdôležitejšou v živote." Pokiaľ ide o moje deti, uvedomujem si, že nie je vôbec dôležité, čo pre nich chcem ja. Dúfam, že budú tým, čím chcú naozaj byť. Ja im chcem dodať veľa sebavedomia, aby sa im splnili vlastné sny. Nechcem im natískať svoje vlastné predstavy". Cindy najradšej relaxuje doma s manželom a s deťmi, bez akýchkoľvek záväzkov. Alebo na dovolenke, opretá v ležadle, bez mejkapu a bez starostí o svoj výzor. A keď je doma, rada varí a rodina jej pritom pomáha.

Životné krédo

Prístup k životu prebrala od svojej mamy. Vychutnať si každú situáciu a každý okamih čo najlepšie. A vždy si vybrať zo všetkého to pozitívne. "Kedysi som veľa cestovala, veľa pracovala a vracala sa späť domov. Teraz, keď som trochu staršia, uvedomujem si, aké mám šťastie, že môžem ešte cestovať. Teraz už na svojich cestách navštevujem aj múzeá, chodím na kultúrne podujatia, aby som si to vychutnala. Veď keď ste v Berlíne a pracujete a bývate v hoteli, ešte to neznamená, že ste naozaj zažili Berlín. A čo sa týka mojej samotnej práce? Keď sa v živote pre niečo rozhodnem, som tak motivovaná, že dokážem vyvinúť stopercentné úsilie, aby sa to podarilo a všetko robím veľmi organizovane. Som dôsledná a to ma ženie vpred. Vždy chcem mať inšpiráciu. Najmä v súčasnom štádiu mojej kariéry cítim, že je stratou času venovať energiu veciam, ktoré ma neinšpirujú a necítim k nim dostatočnú vášeň."

Cindy a charita

Zanietená angažovanosť pomáhať deťom trpiacich na rakovinu pochádza priamo z rodiny Cindy. Jej brat totiž zomrel na leukémiu. Veľa úsilia venuje aj pre výskum rakoviny prsníka. Takisto sa zapojila do mnohých charitatívnych aktivít v oblasti boja proti AIDS - na túto chorobu zomrelo v módnej branži veľa umelcov. Veľmi často sa za týmto účelom zúčastňuje aj charitatívnych večierkov.

Autor: 
Daniela Drábová
Patrí do vydania: 
Október / November 2003