St. Andrews - Kolíska golfu

Na Starom ihrisku (Old Course) sa golf hral po prvýkrát približne v roku 1400. Na osemnástej jamke je Swilcan Bridge, asi najznámejší a najfotografovanejší mostík na svete. Zvláštnosťou ihriska je, že niektoré jamky majú spoločné gríny a bankre. K tým najznámejším patria bankre Hell (Peklo) a Road (Pri ceste). Ihrisko Old Course je slávne aj tým, že práve tu sa hralo 27 turnajov OPEN. Hra na ihrisku je obmedzená HCP: muži 24 a ženy 36. V roku 1895 bolo otvorené Nové ihrisko (New Course). Spoločné ferveje a jamkoviská majú 3. a 15. jamka. Poplatok za hru je 130 libier, a keďže nemôžete používať vozík ani kolieska, každý hráč si môže objednať nosiča, ktorému sa okrem poplatku zvyčajne dáva dosť vysoké prepitné.

Ďalšie ihrisko, ktoré musíte zahrať, ak sa vyberiete do St. Andrews, ak sa vám už podarilo zahrať Staré ihrisko, je linksové ihrisko Kingsbarns, ktoré otvorili v roku 2000. Pôsobivosť ihriska ťaží najmä z jeho polohy na pobreží Severného mora. V máji 2007 ihrisko bolo vyhodnotené ako 17. najlepšie ihrisko na svete. Veľmi sa mi páčil dlhý par 5, celý na pobreží, ako aj nasledujúca jamka par 3, na ktorej treba zahrať ponad kamenistú zátoku, v ktorej burácajú vlny. Poplatok za hru je 135 libier počas týždňa a 165 cez víkend. Ak sa počas týždňa rozhodnete ihrisko zahrať ešte raz, dostanete 50 % zľavu. Ďalšie ihrisko, ktoré veľmi odporúčam zaradiť do golfového programu, Castle Course, otvorili v roku 2008 a ponúka nádherné pohľady na mestečko St. Andrews. Potešilo ma, že na ihrisku v porovnaní s minulým rokom vykonali pozitívne zmeny v prospech hráčov. Naďalej však platí, že čítať gríny sa neveľmi oplatí, sú veľmi ťažké a loptička smeruje zvyčajne tam, kam to najmenej predpokladáte. Maršali nás ubezpečili, že na ihrisku sa ešte vykonajú ďalšie zmeny a tak postupne sa z veľmi ťažkého ihriska stane ihrisko hrateľné aj pre priemerných golfistov. Poplatok za hru je 120 libier.

V blízkosti ideálneho ubytovania v St. Andrews – v hoteli Fairmont sú tieto dve ihriská:

Torrance, ktoré opätovne otvorili v roku 2009, veľmi náročné ihrisko, hrala sa tu napríklad kvalifikácia na OPEN 2010. Poplatok za hru je 120 libier.

Kittocks, opätovne ho otvorili v roku 2008, je ihrisko s prudkými zmenami terénu, okolitou divočinou a niekedy pre nesmierne silný vietor skoro nehrateľné. Poplatok za hru je 80 libier.

Viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania