Prichádza jar

Ani jedno ročné obdobie neočakávame tak túžobne ako jar. Okrem intenzívnejších slnečných lúčov a snežienok vykúkajúcich zo zeme poskytuje možnosť nového štartu.

Jar človeka oddávna fascinovala do takej miery, že jej príchod získal v každej kultúre špeciálne miesto. Za všetky jarné zvyky, tradície a oslavy by sme pokojne mohli do zátvorky pripísať heslo: nový začiatok. Toto tvrdenie vám síce môže pripadať ako výsmech hlavne potom, čo ste ráno po vyjdení z bloku opäť zaregistrovali odvrátenú tvár jarného obdobia. Sneh, ktorý ešte pred pár dňami slušne prikrýval kopiace sa „poklady“, odrazu zmizol a z miest, kde možno porastie tráva, na vás zízalo pestré „všeličo“. Od petfliaš až po psie... – veď viete čo. Veru, jar má aj svoju exhibicionistickú stránku a hravo dokáže obnažiť nielen zvieraciu, ale hlavne ľudskú nedbalosť. Spomenutý „nový začiatok“ si v tomto prípade vyžaduje poriadne veľkú lopatu a pracovité ruky, ale z každej situácie sa možno poučiť. Keď teda budete pozorovať pracovníkov technických služieb pri čistení mestského terénu, možno prídete na to, že nezaškodí, ak veľké jarné upratovanie zrealizujete na „vlastnej koži“.

Jarný „detox“

Na očistu organizmu je jarné obdobie ako stvorené. Okrem vône prvých reďkoviek a záľuby likvidovať zvyšky zásob kyslej kapusty motivačne zapôsobí fakt, že sa blíži leto a kilogramov zhromažďovaných mesiace sa treba urýchlene zbaviť. Očistné kúry nezaškodia, ani keď vaša línia nenesie po zimných potravinových dávkach žiadne stopy. Veď pocit z pojedania vitamínov nenahradí ani najprešpekulovanejší jedálniček z pera uznávaného amerického dietológa. Hoci v argumentoch odborníkom konkurovať nemôžeme, občas nezaškodí spoľahnúť sa na vlastný zdravý rozum. Počítanie kalórií je vhodné ako záchranná brzda, keď hrozí zrútenie do priepasti vlastného, nazvime to jemne – prejedania. Ale keď sa zo stránok časopisov na človeka hrnú všakovaké informácie o škodlivosti alebo, naopak, životnej nevyhnutnosti niektorých potravín, môže pod ich tlakom rezignovať.

Viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania