Zdravý úsmev bez poplatku

Oprava zubného kazu či zubná náhrada nie sú dnes žiaden bagateľ... Každá návšteva zubnej ambulancie náš rodinný rozpočet riadne prevetrá... Nemuselo by to však tak byť!

Skúsenosti Švajčiarska či škandinávskych krajín potvrdzujú, že zvýšená starostlivosť o zuby nielen v detstve, ale v každom veku, prináša svoje ovocie. Vďaka pravidelnej ústnej hygiene a systematickej starostlivosti možno ušetriť naozaj nemalé finančné prostriedky! Systematická fluoridácia aminfluoridom, zavedená vo Švajčiarsku v 50. rokoch a po jeho vzore i v škandinávskych krajinách, potvrdzuje, že prevencia je najlacnejšia!

Kde sa zuby kazia najčastejšie?

Existujú na nich tri miesta, kde sa prvotná príčina všetkých problémov so zubami – zubný povlak – intenzívne usadzuje a problematicky sa z nich odstraňuje. Sú to predovšetkým styčné a žuvacie plochy, druhým zraniteľným miestom sú zubné krčky a tretím medzizubné priestory. Najväčšie škody na našom chrupe páchajú baktérie v zubnom povlaku. Výskum potvrdil, že preventívny efekt značne zvyšujú ochranné látky obsiahnuté v zubnej paste i ďalších prípravkoch zubnej hygieny, ktoré dokážu baktérie poraziť.

Jedinečný pomocník – aminfluoridy

Spomínaný výrazný pokles kazivosti vo vyspelých krajinách sa v posledných rokoch pripisuje predovšetkým všeobecnému používaniu zubných pást s aminfluoridom. Podľa štúdií uskutočnených vo Švajčiarsku aminfluorid funguje ako nosič fluoridu a viaže ho ideálnym spôsobom na mieste, kde je potrebný najviac – na zubnom povrchu. Aminfluoridy pokryjú sklovinu špecifickým kyslinovzdorným plášťom. Ten ju chráni nielen pred kyslými atakmi, ale je súčasne i zásobárňou „liečivých“ fluoridových iónov. Aminový zvyšok aminfluoridov má navyše antibakteriálne vlastnosti – pozitívne nabitá aminová častica tlmí metabolickú činnosť baktérií, brzdí teda tvorbu bakteriálnych kyselín!

Zubný kaz

Je u nás najrozšírenejšou civilizačnou chorobou, postihuje až 90 % obyvateľov Slovenska! Možno sa proti nemu brániť dodržiavaním zásad zubnej hygieny a používaním odporúčaných prípravkov s obsahom aminfluoridov. Jedinečné účinky aminfluoridov v prevencii zubného kazu v porovnaní s anorganickými fluoridmi (napr. fluorid sodný obsiahnutý vo väčine zubných pást) preukázalo viac ako 350 vedeckých štúdií. Prítomnosť aminfluoridov v prípravkoch na dentálnu hygienu dodáva istotu, že zuby budú chránené nielen počas čistenia, ale aj dlho po jeho skončení. Často sa totiž stáva, že fluoridy v bežne používaných pastách, ktoré neobsahujú aminfluoridy, sa pri vypláchnutí úst odplavia a ich ochranný efekt je len krátkodobý. Do boja so zubným kazom sa vyzbrojme teda výrobkami dentálnej hygieny s obsahom aminfluoridov, ktoré dokážu kazom predchádzať a dokonca aj vyliečiť zuby, na ktorých sa už kaz začal vytvárať. Kompletný systém proti zubnému kazu na denné používanie tvoria zubná pasta elmex® s aminfluoridom, ústna voda elmex® s aminfluoridom a zubná kefka elmex®. Na intenzívnu fluoridáciu jedenkrát týždenne, napríklad v nedeľu večer, keď aj naše zuby môžu mať sviatok, je určený prípravok s vyšším obsahom aminfluoridu – elmex® gél.

Citlivé zubné krčky a bolestivé zuby

Druhým problémom sú citlivé zubné krčky a bolestivé zuby. Spôsobujú ho ustupujúce ďasná a odhalené dentínové kanáliky, ktoré veľmi citlivo reagujú na niektoré vonkajšie podnety – napríklad na konzumáciu kyslého ovocia, alebo sú citlivé na sladké či chlad. Čistenie zubov je bolestivé, často ho preto zanedbávame. Baktérie vylučujúce kyseliny potom ľahko môžu vyvolať zubný kaz. V tomto prípade lekári odporúčajú osvedčenú kombináciu aminfluoridov s ďalšími účinnými látkami v zubnej paste elmex® SENSITIVE jemnej zrnitosti. Tá spolu s bezalkoholovou ústnou vodou elmex® SENSITIVE a jemnou zubnou kefkou elmex® SENSITIVE tvorí účinný systém, ktorý dokáže pomôcť a zabezpečiť dôkladnú hygienu aj pri citlivých zubných krčkoch a bolestivých zuboch. V kombinácii s elmex® gélom umožňuje intenzívnejšiu ochranu pred vznikom zubného kazu v dentíne. Bezalkoholovú ústnu vodu elmex® SENSITIVE lekári odporúčajú používať najmä večer pred spaním. Dôležité je po jej použití ústa už nevyplachovať. Účinné látky tak môžu počas noci vytvoriť jemný ochranný film na odhalenom dentíne a pri pravidelnom používaní zabrániť dráždeniu nervových zakončení v ňom.

Medzizubné priestory

Rovnako dôležité ako čistenie zubov je podľa odborníkov dôkladné vyčistenie medzizubných priestorov. Keďže priestory medzi zubami sú pre bežné zubné kefky ťažko dostupné, vhodnou pomôckou sú medzizubné kefky a dentálna niť. Pre vysokú čistiacu schopnosť špecialisti odporúčajú medzizubné kefky elmex® s trojuholníkovým prierezom, ktorý je prispôsobený triangulárnym medzizubným priestorom. Vynikajúcou pomôckou pri čistení medzizubných priestorov je aj voskovaná a nevoskovaná elmex® zubná niť. Pretože priestory medzi zubami sú pre bežné zubné kefky ťažko dostupné, v rámci prevencie by medzizubné kefky a dentálna niť mali byť neoddeliteľnou súčasťou systému na ochranu pred bakteriálnym povlakom.

 

V  lekárni nám potvrdia, že dôkladná starostlivosť o chrup nás denne nestojí viac ako 10 centov – je to investícia, ktorá sa nám v budúcnosti niekoľkonásobne vráti. Ide o stimul, ktorý určite stojí za zamyslenie!

 

Patrí do vydania