Marco Gerbi - Umelec srdca

Narodil sa vo Florencii, kolíske renesancie, ale upútali ho aj umelci pop-artu a dadaizmu. V jeho kolážach vonia Taliansko, poetika ženy, erotický prízvuk. Zaoberá sa humorom, iróniou či satirou. Maliar žijúci na Slovensku– Marco Gerbi.

Ako hodnotíte vašu umeleckú aktivitu?

Prichádza obdobie, ktoré je intenzívne a uspokojuje ma. Mal som málo času, musel som pracovať oveľa viac, pretože som mal posledných pätnásť mesiacov výstavy v prestížnych priestoroch v Galante, Prahe, Budapešti, vo Varšave, v Krakove, Turku (bývalé hlavné mesto Fínska) a v Žiline. Dá sa povedať, že som teraz so svojimi aktivitami spokojný a cítim zadosťučinenie.

Pochádzate z malebného Talianska. Čo pre vás znamená domovina a cítite sa na Slovensku ako cudzinec?

Narodil som sa v jednom z možno najznámejších miest na celom svete, vo Florencii – kolíske renesancie, plnej umeleckej a architektonickej krásy. Žil som tam tridsaťtri rokov, čo ma ako človeka aj umelca, samozrejme, ovplyvnilo. V tomto meste sa narodil aj môj zmysel pre krásu, chuť tvoriť. Slovensko je pre mňa druhá etapa môjho života, postupne sa pre mňa stala taká dôležitá ako talianska etapa. Tu sa cítim veľmi dobre a budoval som si svoj vnútorný svet, ktorý ma tak vo vnútri ako aj zvonku donútil rásť ako človeka. Cítim sa tu viac dospelý a zodpovedný možno aj preto, že tu nemám blízku rodinu. V Taliansku som mal iné priority. Ja som človek, ktorý sa cíti a je hrdý ako Talian, ale som aj Európan, to znamená, že sa necítim mimo v kontexte, čo sa týka kultúry, politiky a sociálneho života.

Viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania