Zväčšená prostata „tlačí“ aj partnerku

Do určitého veku je to s prostatou prosté: Muži ani neevidujú, že ju majú. Obyčajne okolo päťdesiatky sa však situácia začína komplikovať. Štrnástim percentám mužov možno diagnostikovať tzv. nezhubné zväčšenie prostaty. Vo veku medzi šesťdesiatkou a sedemdesiatkou je to už takmer polovica mužov. A polovica mužov s touto diagnózou pociťuje nepríjemný vplyv príznakov dolných močových ciest na životné aktivity.

Jednoznačné vysvetlenie pre zväčšovanie prostaty nejestvuje. Kým chlapci majú prostatu vo veľkosti hráška, dospelí chlapi si ju už môžu prirovnať ku gaštanu a v ojedinelých prípadoch narastie až do veľkosti pomaranča. Ako povedal MUDr. Vladimír Baláž z II. urologickej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici počas Európskeho týždňa urológie, objem prostaty sa zväčšuje od 0,6 do 3 ml za rok. Predpokladá sa, že to súvisí s funkciou hormónu testosterónu. S vekom sa znižuje aj prietok moču – každú dekádu života o 2 ml za sekundu.

Zdravie nie je len neprítomnosť choroby

Výskyt problémov s prostatou stúpa. Súvisí to so starnutím populácie. Takzvané nezhubné zväčšenie prostaty sa prejavuje predovšetkým poruchami močenia, ktoré znižujú kvalitu života. Podľa urológa MUDr. Igora Bartla však neexistuje priama úmera medzi veľkosťou prostaty a veľkosťou problémov. Starší muž môže mať aj stogramovú prostatu a popritom žiadne poruchy močenia. Naopak, pacient s malou prostatou môže trpieť veľkými ťažkosťami vrátane problémov v sexuálnom živote. Zväčšená prostata, obrazne povedané, často ,,tlačí“ aj partnerku! Aj ju obťažuje mužovo neustále odbiehanie na toaletu, až 74 % partneriek sa zobudí, keď muž v noci vstáva kvôli močeniu, 24 % trpí nespavosťou. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie aj ako pocit psychickej a fyzickej pohody, nielen neprítomnosť choroby. Preto je veľmi dôležité aj pacientovo hodnotenie kvality života v súvislosti s močením, nielen objektívny nález na prostate.

Progresívne ochorenie

Benígna prostatická hyperplázia so skratkou BHP je nezhubné zväčšenie prostaty vznikajúce v procese starnutia muža, ktorého dôsledkom môžu, ale nemusia byť poruchy močenia. V každom prípade je to však ochorenie, ktoré odborníci nazývajú progresívnym, čiže postupujúcim (postupom času zhoršujúcim sa), a ktoré môže vyústiť až do kompletnej zástavy moču a až do operačnej liečby. Preto je dobré zachytiť problémy včas a nie až vtedy, keď už príznaky výrazne znepríjemňujú život. Treba pripomenúť, že okrem nezhubného zväčšenia prostaty sa na tomto orgáne obklopujúcom močovú rúru môže vyskytnúť aj karcinóm, pričom príznaky sa v začiatočných štádiách podobajú na príznaky zväčšenej prostaty. Netreba preto zanedbávať preventívne prehliadky u urológa, na ktoré má nárok každý muž po 50. roku života raz za tri roky, ak je pozitívna rodinná anamnéza (rakovina prostaty v rodine), už od 45. roku veku. Na Slovensku sa ročne odhalí okolo 1 260 nových prípadov rakoviny prostaty.

Súbor najúčinnejších známych látok

V rámci prevencie problémov s prostatou je dôležitý zdravý životný štýl: nefajčiť, jesť dostatok ovocia a zeleniny, obmedziť potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov. Škodiť môže aj nadmerné pitie alkoholu – následkom je totiž neprirodzená frekvencia močenia. Nezanedbateľnú úlohu môže zohrávať aj užívanie doplnkov výživy s obsahom rastlinných extraktov s pozitívnym vplyvom na prostatu. Hlavnou výhodou výživového doplnku Prostenal® od Walmarku je tzv. PERFECT COMPLEX – súbor najúčinnejších známych látok, ktoré v tomto smere vedia pomôcť. Extrakt z byliny Saw palmetto je v prípravku Prostenal® PERFECT COMPLEX dokonca v rovnakej koncentrácii ako v liekoch na predpis! Pozitívne ovplyvňuje látkovú premenu pohlavných hormónov, ktoré súvisia s rastom prostaty. Dôležitý je aj močupudný a dezinfekčný účinok extraktu z pŕhľavy dvojdomej. Karotenoid lykopén sa v najväčšej miere koncentruje v prostatickom tkanive a preukázal sa jeho významný účinok pri prevencii rakoviny prostaty. U starších mužov a mužov s karcinómom boli namerané nízke hladiny lykopénu, preto je potrebné jeho hladinu dopĺňať. Vo výživovom doplnku Prostenal® PERFECT COMPLEX sa nachádza v dávke, ktorá sa potvrdila ako dostatočná na zníženie rizika vzniku rakoviny prostaty. Účinné látky sú navyše rozpustené v oleji z tekvicových semienok, ktorý je už dávno známy ako ľudový liek na prostatu. A už hádam ani netreba dodávať, že výživové doplnky (a lieky rastlinného pôvodu) sú výhodné v tom, že nemajú vedľajšie účinky.

Výskyt nezhubného zväčšenia prostaty

14 % mužov vo veku 40 – 49 rokov

43 % mužov vo veku 60 – 69 rokov

Viac ako 50 % mužov starších ako

70 rokov

 

Základné vyšetrenia pri problémoch s prostatou

– Rozhovor s pacientom (anamnéza)

– Fyzikálne vyšetrenie (aj per rectum – lekár nahmatá prostatu prstom cez konečník)

– Zhodnotenie príznakov (pacient vyplní dotazník s otázkami týkajúcimi sa príznakov problémov s prostatou, odpovede sa bodujú, hovorí sa tomu „Medzinárodné prostatické symptómové skóre“)

– Vyhodnotenie PSA (prostatický špecifický antigén, ktorý sa zisťuje odberom krvi, zvýšená hladina často súvisí s poruchami prostaty, normálna hladina PSA je 3,5 ng/ml)

– Vyšetrenie moču (na prítomnosť možných baktérií, moč má byť sterilný)

– Sonografia (utrazvukom sa zisťuje veľkosť prostaty, stav močového mechúra a obličiek)

 

Hodnotenie kvality života v súvislosti s močením

Ak by ste mali do konca života močiť ako doteraz, hodnotíte to:

– výborne

– dobre

– väčšinou uspokojivo

– zmiešané pocity

– prevažne nespokojne

– zle

– je to hrozné

Patrí do vydania