Krásna, zlatá, stovežatá… Praha

České hlavné mesto má obrovskú výhodu. Nie je tak ďaleko, aby ho našinec nemohol navštíviť kedykoľvek, ani tak blízko, aby sa nemohol pochváliť, že vôbec niekde bol. Ešte jedno plus? V meste dobrého vojaka Švejka máte o zábavu postarané.

„Že mi naplácáš,“ postrčilo ma o hlavu nižšie, už na prvý pohľad prapodivné indivíduum a s vytreštenými očami čakalo na odpoveď od mojej kolegyne. Ženskými prednosťami po nespočetný raz opäť zaujala viac. Tentoraz – miestneho zúfalca, ktorý striehol v tlačenici pod orlojom, aby svoju snahu zužitkoval... Radšej ani nevedieť ako. „Neslušný návrh“ neostal bez ohlasu. Za mojich výbuchov smiechu mu kolegyňa kožuch vyprášila. Bezkonkurenčne a na jeho smolu – slovne. Počastovala ho takou spŕškou nadávok, za ktoré by sa voľakedy nehanbil ani starý kočiš hrkotajúci na drožke po vydláždených uliciach „zlatej, stovežatej“. Napokon, po práve absolvovanej jazde po pramatke všetkých česko-slovenských diaľnic „dé jednotke“ sme s kočišmi mali spoločné dve veci. Vytrasené telá a strašnú chuť niekomu „vypapuľovať“. Pražské námestie sa ukázalo ako priestor, kde „fackovacieho panáka“ nájsť možno hneď a zaraz. Alebo ako skúsenosť dokazuje, našiel si nás sám.

Panoptikum mesta pražského

Návštevu „stovežatej“ sme odštartovali bizarne. Pravdupovediac, v rodisku literárneho otca „dobrého vojaka Švejka“ Jaroslava Haška to ani inak nejde. To, že bratia Česi sú celkom iného razenia ako my, poznať na každom kroku. Zžili sa s kapitalizmom, pridali k nemu povestný český nadhľad a výsledkom sú davy turistov, ktorí sa do Prahy vždy radi vracajú. Ani majestátna architektúra, paláce, kostoly a hrdé mestské domy Čechom na vtipe neuberajú. Práve naopak. Popri historickej nádhere nezabudli na trošku gýča a robia si posmech aj z najserióznejších vecí. Neveríte? Na večerný koncert vážnej hudby vás presviedčajú chlapíci v kostýmoch a la Mozart, letáčik pred reštauráciou vám do ruky strká černoško, na Karlovom moste vám zahrajú, zaspievajú, namaľujú portrét či karikatúru, skrátka ulice Prahy sršia chuťou do života. Ale opatrne! Je prudko nákazlivá a ľahko sa môže stať, že sa dostanete do štádia neovládateľnej hyperaktivity.

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania