Erich Feix, PSS, a. s.- Stavebné sporenie je dospelé a úspešné

Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., pôsobí na Slovenskom bankovom trhu už 18 rokov. Jej klienti za ten čas uzatvorili viac ako 3 milióny zmlúv o stavebnom sporení a investovali do svojho bývania vyše 6,2 miliardy eur. Stavebné sporenie – to však nie sú len čísla, ale aj ľudské osudy, osobný prístup ku klientom a dobrý pocit z pomoci státisícom občanov lepšie bývať – myslí si Ing. Erich Feix, člen predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a. s.

PSS, a. s., získala v rámci Ankety Zlatá minca ocenenie Objav roka za stavebné sporenie SENIOR EXTRA a v rebríčku týždenníka Trend Banka roka 2010 sa umiestnila na 2. mieste. Ako vnímate tieto úspechy?

Je to krásny darček k 18. narodeninám našej spoločnosti. Sme dospelí a navyše aj úspešní. Je to pre nás obrovská pocta, uspieť v porovnaní s ostatnými bankami, pričom my máme k dispozícii len jeden jediný produkt – stavebné sporenie. Navyše, v krízovom období je pre nás táto vynikajúca pozícia potvrdením stability a bezpečnosti systému stavebného sporenia. Musím zdôrazniť, že sme úspešní predovšetkým vďaka našim klientom a za ich dôveru im patrí veľká vďaka.

Rebríček Banka roka zohľadňuje výsledky za predchádzajúci kalendárny rok, ale aký bol práve sa končiaci rok 2010?

Myslím si, že mimoriadne úspešný. Čo sa týka obchodu a počtu novouzatvorených zmlúv, sme približne na úrovni minulého roka. Ale v porovnaní s predchádzajúcim rokom sme poskytli našim klientom takmer dvojnásobok úverov na bývanie. Dôvodom je hlavne skutočnosť, že sme stavebným sporiteľom uľahčili prístup k úverovým prostriedkom.

Pre koho je vlastne určené stavebné sporenie?

Pre každého občana a to už od prvého dňa jeho života. Stavebné sporenie nie je obmedzené vekom klienta, jeho povolaním či príjmom. Stavebnými sporiteľmi sú nielen fyzické, ale aj právnické osoby, a to najmä spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá a správcovia bytových domov.

Čo potrebujú ľudia na to, aby si mohli zriadiť stavebné sporenie?

Na to naozaj netreba prejsť žiadnymi náročnými procedúrami. Stačí platný preukaz totožnosti alebo v prípade záujmu o prvé detské stavebné sporenie JUNOR EXTRA rodný list dieťaťa. Uzatvorenie zmluvy je záležitosťou len niekoľkých minút. A ak nemáte práve čas, nemusíte chodiť ani do kancelárie nášho obchodného zástupcu. Zmluvu o stavebnom sporení môžete uzatvoriť kedykoľvek na ktoromkoľvek vami zvolenom mieste. Hoci aj v teple vašej obývačky.

Aké možnosti ponúka Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., pre ľudí, ktorí si chcú zlepšiť alebo zadovážiť svoje bývanie?

V prvom rade je to samotné stavebné sporenie, ktoré v sebe spája sporenie aj nárok na úver. Stavební sporitelia majú nárok na štátnu prémiu – v roku 2010 predstavuje 12,5 % z ročných vkladov, maximálne 66,39 € ročne. Pri 6-ročnom sporiacom cykle dokážeme zhodnotiť peniaze našich klientov v priemere o 5,95 % ročne. Ako som už uviedol, naši klienti majú nárok na stavebný úver s úrokom už od 2,9 % ročne, a môžu využiť aj celú škálu medziúverov. Úver poskytneme aj pre tých, ktorí dosiaľ nesporili na svojom účte stavebného sporenia a to v podobe XXL úveru s nulovým počiatočným vkladom.

Ako sa vyvíja stavebné sporenie vzhľadom na požiadavky sporiteľov?

Počas posledných 10 rokov prešlo veľkými zmenami. Veľmi citlivo vnímame požiadavky stavebných sporiteľov, pretože sa im usilujeme dať to, čo u nás hľadajú. Spomeniem napríklad výhodné zhodnocovanie vkladov, nízke úročenie úverov na bývanie, pri stavebnom úvere do 40 tisíc € neskúmame bonitu klienta ani nežiadame hmotnú zábezpeku a vklady na účtoch stavebného sporenia sú chránené v plnej výške.

Rok 2010 sa končí. Čím je toto obdobie zaujímavé pre stavebných sporiteľov?

Stavební sporitelia, ktorí počas roka zabudli alebo nestihli urobiť vklad na svoj účet stavebného sporenia, môžu tak urobiť na sklonku roka a získajú nárok na štátnu prémiu. Získanie štátnej prémie ešte za tento kalendárny rok je motiváciou aj pre tých občanov, ktorí dosiaľ neuzatvorili zmluvu o stavebnom sporení, ale radi by v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti investovali do kúpy, výstavby alebo obnovy svojho bývania.

Čo by ste zaželali stavebnému sporeniu a klientom PSS, a. s.?

Stavebnému sporeniu želám, aby fungovalo pri nezmenených podmienkach. Klientom okrem zdravia, ktoré je pre človeka tým najcennejším, aby aj naďalej využívali mimoriadne výhodné stavebné sporenie, ktoré za 18 rokov svojej existencie na Slovensku pomohlo už státisícom ľudí k lepšiemu a krajšiemu vlastnému bývaniu.

Viac informácií získate v kanceláriách obchodných zástupcov PSS, a. s., na čísle 02/58 55 58 55 alebo na www.pss.sk

 

Patrí do vydania