Čínska medicína - Akupunktúra a moxibúcia

Je to liečebná metóda tradičnej čínskej medicíny, ktorá sa podieľa na liečbe popri fytoterapii asi dvadsiatimi percentami. Napriek tomu sa práve akupunktúra v západnom svete presadila najviac zo všetkých metód TČM a na rozdiel od fytoterapie je jej použitie všeobecne rozšírené.

Liečba akupunktúrou a moxibúciou je založená na teórii existencie meridiánov/dráh. Podľa tejto teórie qi (vitálna energia) prúdi v tele systémom dráh nazývaných meridiány, ktoré navzájom spájajú všetky vnútorné orgány a povrchové štruktúry tela. Stimuláciou bodov na povrchu tela, ktoré sú prepojené s danou dráhou, ovplyvňujeme tok qi a krvi, čím môžeme vplývať na chorobný činiteľ. Body, ktorými stimulujeme určitú dráhu tela, sa nazývajú akupunktúrne body (akubody) a sú to miesta, kde vyviera qi na povrch. Mnohé z nich sa zhodujú s nervovými zakončeniami/uzlami, ako ich poznajú neurológovia. Pri akupunktúre praktik TČM stimuluje akubody spravidla špeciálnymi jednorazovými sterilnými ihličkami, niekedy v kombinácii s moxibúciou, teda zahrievaním stimulovaných bodov. V prípade, že akubody stimulujeme tlakom, ide o akupresúru, jej použitie je však oproti akupunktúre obmedzené.

Koľko meridiánov/dráh existuje v tele?

Telo obkolesuje 12 párov riadnych dráh a ich bočných vetiev, 8 mimoriadnych dráh, 15 spojníc, 12 párov šľachovo-svalových dráh a 12 párov oblastí pokožky. Názov hlavných dráh je odvodený od orgánu, ku ktorému prináležia, od toho, či je na ruke alebo na nohe a od ich príslušnosti a mocnosti k jin alebo jang. Jinové dráhy sú spojené so životne dôležitými orgánmi zang (čítaj cang) – 3 dráhy (pľúc, srdca a osrdcovníka) vedú po ruke do hrudníka a 3 dráhy (sleziny, pečene a obličiek) vedú po nohách do brušnej dutiny. Jangové dráhy sú spojené s dutými orgánmi fu (sú to párové orgány k životne dôležitým orgánom tela) a opäť aj tu 3 dráhy (hrubého čreva, tenkého čreva a trojitého žiariča) vedú po rukách a 3 dráhy (žalúdka, močového mechúra a žlčníka) vedú po nohách, pričom všetky vystupujú až na hlavu a spájajú sa na vrchole hlavy v bode baihui (GV20) (bod všetkého jangu). Všetky dráhy sú spolu poprepájané a qi v nich prúdi neustále dookola podľa určitého princípu (schematické vyjadrenie nižšie).

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania