Andrej Glatz - Jubilejné Grand Prix

Rozhovor s Ing. Andrejom Glatzom, riaditeľom medzinárodných jazdeckých pretekov AEGON Mercedes Grand Prix Bratislava CSIO***- W.

Pred vami je už 45. ročník medzinárodných jazdeckých pretekov konaných pod názvom AEGON Mercedes Grand Prix Bratislava CSIO***- W. Je to významné jubileum. Môžete stručne zhodnotiť, ako sa toto prestížne podujatie vyvíjalo, prípadne ho porovnať s inými obdobnými podujatiami Medzinárodnej jazdeckej federácie (FEI)?

Bratislavské preteky Grad Prix sú, predpokladám, druhé najstaršie v Európe, a tým zrejme aj vo svete, hneď po dublinských pretekoch, ktoré by mali mať 58 rokov. Začínali sme pred 45 rokmi a môžem to takto povedať, pretože som už vtedy pri tom bol. Medzi prvými účastníkmi boli východní Nemci (z vtedajšej NDR), Maďari a Poliaci a, pochopiteľne, my z Československa. Postupom času za z toho stalo naozaj podujatie, akých je do roka iba 22 na celom svete. Navyše tento rok je u nás Pohár národov zároveň kvalifikáciou na Svetové jazdecké hry, ktoré budú v Kentucky. 

V akom štádiu je príprava tohtoročného podujatia? Je záujem väčší ako po iné roky? Aké prekvapenia v podobe jazdcov či koní môžeme očakávať? A v čom je pre špičkových medzinárodných jazdcov príťažlivá práve Bratislava?

Konečné nominácie budú známe v polovici júla. Doteraz sme tu vždy mali špičkových jazdcov. Nebudem, samozrejme, tvrdiť, že sú to tí prví z desiatich vôbec najlepších vo svete. Je to závislé aj od cien, ktoré sme im schopní ponúknuť na týchto pretekoch. My máme celkovo na dotáciách 100-tisíc eur, v „kapitalistickejších“ krajinách je to niekedy spolu na jedny preteky aj desaťnásobne viac, teda jeden milión eur. Jazdecký šport je skutočne náročný a jeho účastníci si musia financovať skutočne v podstate všetko sami alebo so svojimi sponzormi. Takže aj pri jazdectve, žiaľbohu, ako takmer v každom športe ide takisto o peniaze.

Viac sa dočítate v čísle júl - august Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Ďalšie informácie


Patrí do vydania