Oľga Apoleníková - Farmárka, ktorá mení sny na realitu

Oľga Apoleníková sa stala farmárkou v roku 1991, keď si prenajala farmu so 180 kusmi hovädzieho dobytka, ktorá bola na pokraji bankrotu. Za dva roky sa jej podarilo zvýšiť množstvo prenajatej pôdy, dobytka i strojov. Zlepšili sa aj životné podmienky zvierat. Uzavreté maštale zmenila na otvorené, čo spolu s lepšími kŕmnymi dávkami viedlo k trojnásobne vyššej dojivosti do roku 2005. Podmienky na trhu prinútili Oľgu nahradiť hovädzí dobytok ovcami. Začala produkovať ovčie mlieko a syr tradičnými metódami a predávať ich priamo spotrebiteľom. Napokon si otvorila vlastnú predajňu. Jej spoločnosť dostala certifikát ekologickej výroby a získala „značku kvality SK“ i ocenenie najlepší výrobca čerstvého syra a slovenskej bryndze. Okrem toho Oľga Apoleníková plánuje rekonštruovať niektoré zvyšné budovy a meniť ich na hosťovské priestory s wellness centrom pre tých, ktorí túžia po návrate k prírode.

Stali ste sa podnikateľkou Slovenska 2008. Čo to pre vás a vašu firmu znamenalo? Zmenilo sa niečo vo vašom živote či podnikaní?
Pre mňa osobne? Z úplne neznámej ženy som sa dostala do povedomia ľudí. Čo sa týka firmy, bolo to veľmi pekné zviditeľnenie, ktoré je však ako dvojsečná zbraň. V osobnom živote mám možno menej súkromia, čo mi zasa vyvažujú stretnutia (rozhovory) s úžasnými ľuďmi, ktorých by som inak nebola spoznala. Domnievam sa, že pre podnikanie je prínosom, ak ide dobrý chýr o vašej firme.

Majú ženy podnikateľky nejakú výhodu oproti mužom alebo to majú vo všeobecnosti ťažšie? Použili ste niekedy pri riešení nejakej zložitej situácie aj „ženské zbrane“?
Nemôžem hovoriť za všetky podnikateľky (keďže máme rôzne profesie), v mojej profesii sa dosť ťažko prijímali a prijímajú ženy, neraz mi dali muži pocítiť, že ženám patrí do ruky vareška. Ale sú to skôr výnimky a nad ne sa treba povzniesť. Alebo že by som si už zvykla? A ženské zbrane? Ak k nim patrí úsmev, úcta, pozornosť, tak áno. Viete, s úsmevom je život krajší, všetkým sa nám páči, ak sa na nás niekto usmeje, povie milé slovko alebo nás pozorne vypočuje, tak prečo by sme to nemali robiť?

Viac sa dočítate v čísle júl - august Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Júl-August 2010