Henrieta Moravčíková - Obraz slovenskej architektúry

Odborníci hovoria, že nikto nepozná slovenskú architektúru od začiatku moderny dodnes lepšie ako doc. Dr. Ing. arch. Henrieta Moravčíková, vedúca oddelenia architektúry z Ústavu stavebníctva a architektúry SAV. Presvedčuje o tom aj kniha Nová slovenská architektúra, ktorú vydalo vydavateľstvo Slovart.

Listujem krásnou a cennou knihou, ktorú ste pripravili a je na trhu. Keby sa človek orientoval len podľa nej, zdalo by sa, že na Slovensku je iba vkusná a originálna architektúra.

Väčšina publikácií podobného typu sa usiluje ukázať to najlepšie z architektúry určitej krajiny či regiónu. Aj kniha Nová slovenská architektúra upozorňuje na tie najzaujímavejšie diela. O výške stavebnej kultúry určitého prostredia však vypovedajú rovnako špičkové architektonické diela, ako aj štandardné stavby. Na Slovensku je, žiaľ, väčšinová stavebná produkcia stále na nízkej úrovni. Príčiny tejto situácie treba hľadať jednak v dlhodobom úpadku stavebnej výroby spôsobenej jej zoštátnením po roku 1948, ale aj v nedodržiavaní zákonov či regulatívov alebo v nevyužívaní nástrojov na získavanie kvalitných projektov, ako sú napríklad architektonické súťaže.

Kedysi sa o našich dedinách hovorilo, že sú pekné. Dnes nájdete akúsi mexickú haciendu vedľa klasického slovenského domčeka...

Nevkus a absencia mierky súčasnej výstavby na vidieku je, paradoxne, produktom dostatku finančných prostriedkov. Relatívny dostatok financií, dostupnosť určitej škály pomerne lacných stavebných materiálov v kombinácii s nekvalitnými projektmi vedú k výstavbe množstva domov, ktoré vôbec nerešpektujú pôvodný ráz toho-ktorého sídla, ale často ani nezodpovedajú potrebám ich stavebníkov. Tento problém má však korene ešte v polovici 20. storočia. Vtedy náš vidiek prešiel rýchlou modernizáciou, ktorá viedla k prerušeniu tradície a k importu cudzorodých stavených foriem do vidieckych sídiel. Často sa stavia najmä na efekt, bez hlbšej analýzy vlastných potrieb a bez ohľadu na širšie spoločenstvo obce či krajinu.

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Jún 2010