Radosť z pohybu v štýle zumba

Fitnes v rytme vášnivej a energickej latinskoamerickej hudby. To je zumba, ktorá si získala srdcia mnohých po pohybe túžiacich nadšencov na celom svete a stovkám z nich pomohla konečne zhodiť „prekliate kilečká“ navyše. Kombinácia skvelej hudby a aeróbnych tanečných krokov znie takmer ako pozvánka na tanečnú party, ktorú rozhodne netreba zmeškať a na ktorej nemusíte ani vedieť bohvieako tancovať. Stačí len počúvať a nechať sa viesť hudbou.

Zumba je stvorená skutočne pre všetkých bez ohľadu na vek, pohyblivosť a telesnú zdatnosť. Zabaviť a uvoľniť sa počas jednej hodiny v rytme rozmanitej hudby sa môže skutočne každý. Deti, tínedžeri, dospelí vrátane seniorov. Prekážkou dokonca nie je ani telesný postih či invalidný vozík. Zumba vychádza z jednoduchého, ale o to efektívnejšieho princípu, a to z toho, že cvičenie nie je len drina, ale hlavne skvelá zábava. V rytme latinskoamerických tónov tancuje už aj Slovensko.

Zabudnuté cédečko alebo ako vznikla zumba

Zábava a aktívny relax je vlastne výsledok zabudnutého cédečka slávneho fitnesového trénera Alberta „Beta“ Pereza. Všetko sa začalo, keď jedného dňa prišiel na svoju klasickú hodinu aerobiku celkom neklasicky hudobne nepripravený. Cédečko s fitnes hudbou si jednoducho zabudol zabaliť. V rýchlosti mu napadla myšlienka, že jediný spôsob, ako zachrániť situáciu, je použiť jedno z cédečiek, ktoré mal v aute. Na jeho veľké prekvapenie tam však našiel len tradičné melódie a piesne z rodnej Kolumbie, ktoré tak miloval. Keďže nemal „srdce“ zrušiť hodinu a sklamať tak svoje cvičenky, neostávalo mu nič iné – len improvizovať. V rytme merenge a salsy tak vďaka svojmu improvizačnému talentu vytvoril novú choreografiu. Uvedomil si, že latinskoamerická hudba by mohla byť skvelým oživením fitnes cvičenia. Rozhodol sa teda na svojej novej choreografii popracovať, čo to vylepšiť a dotiahnuť. A zumba bola na svete. Netrvalo dlho a dozvedel sa o tom celý svet. V roku 1999 svoj cvičebný program priniesol do USA, kde na scénu prichádzajú ďalší dvaja Albertovia, Perlman a Aghion, dvaja podnikatelia, ktorí zumbe pomohli na svet marketingovými kampaňami v spolupráci s veľkou reklamnou agentúrou a spoločnosťou Kellogs‘s.

Viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.