Cestovanie bez obáv

Kŕčové žily a ich komplikácie (opuchy nôh, vredy predkolenia, povrchové zápaly žíl, hĺbková žilová trombóza) sa objavujú či zvýrazňujú v súvislosti s cestovaním. K zhoršeniu ochorenia dochádza v súvislosti so samotným cestovaním, ale aj v dôsledku zvýšenej teploty prostredia a prechodných zmien zaužívaného spôsobu života. Vyše polovica pacientov má problém odhaliť si dolné končatiny (napr. nechodí na kúpalisko, nenosí sukňu), pričom so zvyšujúcou sa závažnosťou ochorenia stúpa aj počet osôb, ktorým choroba znemožňuje niektoré denné činnosti či aktivity.

Kŕčové žily predstavujú pre cestovateľov dve možné komplikácie: 

1. opuchy dolných končatín spojené s nepríjemnými subjektívnymi pocitmi ťažkých nôh, kŕčov a bolestí nôh, 
2. vznik hĺbkovej žilovej trombózy.

Dlhodobé sedenie v lietadle, aute či autobuse spôsobuje totiž sťažený odtok žilovej krvi z končatiny smerom k srdcu, krv sa hromadí na periférii končatiny, končatina opúcha. Zároveň sa aj spomalí tok žilovej krvi, čo môže spôsobiť tvorbu krvných zrazením a následný vznik hĺbkovej žilovej trombózy, ktorá sa niekedy môže komplikovať aj smrteľnou pľúcnou embóliou. Svoju úlohu môže zohrávať aj dehydratácia súvisiaca jednak s nízkym príjmom tekutín a jednak so zvýšeným príjmom alkoholu či sedatív v snahe zmierniť napr. stres z cestovania alebo obavu z lietania.

Pomôžu extrakty liečivých rastlín

Nepríjemným subjektívnym pocitom (pocit ťažkých nôh, pocit plnosti či tlaku, bolesti) a opuchom dolných končatín, ktoré sa objavujú zvyčajne počas dlhšej cesty  v lietadle, autobuse či aute, ale aj na dovolenke v teplých či dokonca tropických krajinách, možno zabrániť užívaním venoaktívnych látok, ktoré sú napr. v prípravku Varixinal®. Prípravok Varixinal® obsahuje extrakty zo štyroch liečivých rastlín. Každá z liečivých rastlín, ktoré sa nachádzajú v prípravku, má svoju špecifickú oblasť pôsobenia. Zrýchľujú prúdenie krvi, zabraňujú vzniku opuchov, ako aj nepríjemným subjektívnym pocitom a kŕčom v nohách. Varixinal® by preto nemal chýbať v lekárničke žiadneho cestovateľa.

Účinné cviky

Medzi základné preventívne opatrenia vzniku cestovnej žilovej trombózy patria cviky zlepšujúce návrat žilovej krvi z končatín k srdcu, medzi ktoré patria predovšetkým pohyby (hore – dolu alebo dopredu – dozadu) alebo krúženie v členkovom kĺbe, pričom tieto cviky sa dajú robiť aj v sede. Žilový návrat z končatiny podporujú aj kompresívne podkolienky a pančuchy, ktoré zabraňujú hromadeniu krvi na periférii a zrýchľujú prúdenie žilovej krvi. Pri letoch trvajúcich viac ako 6 hodín je nevyhnutné poradiť sa svojim praktickým lekárom.

Varixinal teraz dostanete vo výhodných akciových baleniach. Žiadajte v lekárni alebo na www.varixinal.sk

Autor
Prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc.