Znovuzískanie stratenej sebadôvery

Pohľad každého spočinie na žene, ktorá kráča vzpriamene, ale uvoľnene. Na tvári jej hrá úsmev, a keď sa s vami rozpráva, je príjemná a priama. Žena, ktorá je sama sebou, vyžaruje spokojnosť a radosť, je vyrovnaná, nezávislá a príťažlivá. Zdravo sebavedomá žena vie, kým je, nemusí to dokazovať a v tom spočíva jej krása. A každá z nás môže v sebe túto ženu objaviť.

Nezamieňajte si sebavedomie s dokonalosťou ani s aroganciou. Nie sú to rovnaké pojmy a nevyjadrujú to isté. Sebavedomie je úžasná vnútorná sila a schopnosť brať samu seba presne takú, aká som. Veriť si, snívať, mať sa rada, byť úprimná k iným a k sebe samej. Je to schopnosť vedieť sa smiať, uvoľniť sa a užívať si život. Zdravo sebavedomá žena sa nikdy nelimituje v tom, kým sa môže stať. Verí si a povzbudzuje sa. Má svoje sny a ciele. Nenechá sa odradiť súčasným stavom ani názormi niekoho iného. Dokonalosť je ilúzia. Je to iba subjektívny názor, pretože objektívne sa nikdy na niečom na 100 percent nezhodneme. Každý má iné preferencie. Dokonalosť je iba mýtus, ktorý zavádza a limituje. Ak si zvolíte dokonalosť, je možné, že ju nikdy nenájdete. Vždy vám môže prísť niekto do cesty, kto bude mať iný názor a predstavu o tom, čo je ,,dokonalé”. Ale sebavedomie je niečo, čo si môžete vytvoriť a bude vám najlepšou priateľom a sprievodcom životom.

Všimla som si, že sebavedomých ľudí zvyčajne pokladáme za arogantných.

A potom, ak stretneme nejakého arogantného človeka, zvyčajne si urobíme záver, že je príliš sebavedomý. Nevytvorili sme si mylnú predstavu o tom, čo je sebavedomie? Arogancia je len spôsob obrany ľudí, ktorí sú ustráchaní alebo majú málo sebavedomia. Keby ho mali, nikdy by im nenapadlo správať sa k druhým arogantne, lebo by si nepotrebovali nič dokazovať. Zdravé sebavedomie je úžasná vec. Namiesto jeho kritizovania (hlavne tými, ktorí ho nemajú dostatok) by sme mali podporiť v ľuďoch sebavedomú vieru v seba, v ich schopnosti, ich priebojnosť a túžbu niečo krásne vytvoriť a dokázať.

Viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.