Kŕčové žily - ohrozujúce aj nepekné

Sedíme pri počítačoch, pri televízore, sedíme v práci. Ruku na srdce – koľko krokov spravíme denne? Odborníci odporúčajú prejsť denne najmenej kilometer. Jedným dychom dodávajú, že by sme si mali aj zacvičiť, veď ide o naše zdravie, o naše telo a jeho svaly. A najmä cievny systém. Výskumy dokázali, že nedostatok pohybu podmieňuje aj vznik kŕčových žíl.

.
Na Slovensku trpia ochorením žilového systému až dve tretiny populácie. Na vznik problémov so žilami má zásadný vplyv dedičnosť. Ťažkosti však možno pripísať aj na vrub súčasnému spôsobu života – často sa prejedáme a málo pohybujeme. Medzi tradičné zlozvyky, ktorých následkom môžu byť kŕčové žily, patrí napríklad aj prekladanie jednej nohy cez druhú pri sedení. Aj veľmi mladí ľudia môžu trpieť závažnými formami tohto ochorenia.

Kŕčové žily – civilizačné ochorenie

Nepekné hrčky a akoby vystúpené kanáliky povrchových žíl nie sú len na pohľad nepekné, toto ochorenie môže aj vážne ohroziť zdravie. Viditeľné povrchové žily často nezakryjú ani pančuchy a najväčší problém, pokiaľ ide o krásu nôh, robia v lete, keď ich nezamaskuje ani opálenie. So stúpajúcim vekom vzrastá najmä počet závažnejších foriem, ktoré sa môžu komplikovať až vznikom vredu predkolenia. Nebezpečné sú aj zápaly kŕčových žíl, najmä kvôli tvorbe krvných zrazenín.

Symptómy ochorenia

Ochorenie sa začína nenápadne. Ráno postihnutý nemá nijaké ťažkosti, postupom dňa sa objavujú pocity pálenia, svrbenia, napätia, ťažkých nôh až bolesť a opuch. Čím skôr začneme žilovému systému pomáhať, tým väčšiu šancu máme, že sa ochorenie nerozvinie. Chlopne s pribúdajúcim vekom strácajú svoju pružnosť, otvory v nich sa rozširujú. Následkom je postupná stagnácia krvi v žilách, čím vzniká tlak na cievne steny a tak dochádza k ich rozširovaniu. Keď menejcenná stena žily povolí a krv vlastnou váhou preplní krvné riečisko, vzniká tlak, žila sa stáča a vakovito rozširuje, pod kožou sa začínajú objavovať útvary, ktorým hovoríme varixy alebo kŕčové žily. Základom zdravého žilového systému je dobrá funkcia chlopní v stenách žíl. Tie umožňujú odtekanie odkysličenej krvi smerom hore – napríklad z nôh smerom k srdcu a naopak, bránia prechodu krvi späť, v smere gravitácie. Aby chlopne správne fungovali, potrebujú látky, ktoré dodajú cievam pružnosť, zlepšia prekrvenie tkanív a spevnia žilové steny.

Účinná sila prírody

Varixinal obsahuje extrakt z čučoriedok (pomáha zachovať pružné žily), pagaštan konský (obsahuje účinnú látku aescín, ktorá výrazne podporuje obeh krvi v žilách, spevňuje žilové steny, znižuje ich krehkosť a lámavosť), listnatec bodlinatý (pomáha znižovať tvorbu opuchov končatín, revitalizuje ich), gotu kola (pomáha zachovať cievny obeh, podporuje periférny mikroobeh a revitalizuje unavené nohy), hesperadín a vitamín C (táto kombinácia výrazne prispieva k posilneniu žilových stien, chráni ich pred poškodením a zmenšuje opuchy).

Na pomoc prichádza Varixinal

Varixinal pomáha revitalizovať unavené nohy, podporuje správny obeh krvi v žilách. Výživový doplnok Varixinal obsahuje komplex štyroch liečivých rastlín, ktorých pozitívne účinky na žilový systém sú overené v praxi. Sledovanie účinkov Varixinalu realizovala popredná slovenská angiologička prof. MUDr. Viera Štvrtinová, PhD. Zistila, že dochádza k zmierneniu subjektívnych ťažkostí a rozličných nepríjemných pocitov či dyskomfortu v oblasti dolných končatín, ako aj bolesti, pocitu opuchnutých nôh a kŕčov. Subjektívne zlepšenie potvrdilo aj objektívne meranie obvodov končatín v oblasti členka a lýtka.

Odborné hodnotenie

Zloženie prípravku Varixinal predurčuje jeho úspešné použitie u pacientov s chronickými ochoreniami žilového systému dolných končatín. Jeho účinok bol sledovaný v skupine pacientov s kŕčovými žilami dolných končatín. Všetci pacienti užívali Varixinal v dávke 1 tableta denne po dobu 3 mesiacov. Počas užívania sa u žiadneho pacienta neobjavili vedľajšie nežiaduce účinky. Varixinal možno odporúčať všetkým ľuďom trpiacim na ochorenie žilového či lymfatického systému, predovšetkým tým, s už vyvinutými kŕčovými žilami dolných končatín, ale aj v rámci prevencie u ľudí s pozitívnou rodinnou anamnézou pre žilové ochorenia, najmä ak mávajú pocit „ťažkých nôh“, bolesti, kŕče či opuchy končatín. Športovania sa pacienti nemusia úplne vzdať, mali by sa však vyvarovať športov, pri ktorých sa skáče, napr. basketbal alebo volejbal. Veľmi vhodné je plávanie a cvičenie vo vode, bicyklovanie, chôdza po mäkkom povrchu, napr. v lese. Pri kŕčových žilách by sme však nemali posilňovať.