Ako riešiť partnerský konflikt

Akokoľvek sa snažíme, z času na čas sa každá z nás ocitá vo viac alebo menej konfliktnej situácii. Vždy si nás nejako nájde, či už v kruhu priateľov, rodinných príslušníkov, spolupracovníkov a časté sú najmä konflikty milencov, partnerov či manželov, ktoré bývajú neraz plné hnevu a najrôznejších emócií.

Konflikt je však súčasť života. Mnohí si hneď predstavia hádky na život a na smrť, vojnu, ktorá dokáže veľa zničiť. Nemusí to však byť až také negatívne. Konflikt, ak sa rieši s triezvou hlavou a primeraným spôsobom, môže mať dokonca pozitívny vplyv na celkovú situáciu. Vo vzťahoch, či už manželských alebo nemanželských, je konflikt, ktorý sa nesie v duchu empatických a asertívnych prístupov a ktorý sa považuje dokonca za ich normálnu a zdravú súčasť. Nemožno predsa očakávať, že dvaja ľudia (aj keď zamilovaní) budú vždy a so všetkým navzájom súhlasiť. Keďže konfliktom sa nedá úplne vyhnúť, lepšie je naučiť sa, ako s nimi zaobchádzať. Nesprávne zvládnutý konflikt môže vzťah poškodiť alebo ho dokonca úplne zničiť, kým konflikt zvládaný s rešpektom a pozitívnou cestou má zas, naopak, tendenciu vzťah medzi partnermi posilniť. Základom je zamerať sa na podstatu veci, na vzťah samotný a nie na víťazstvo, ktoré poníži toho druhého. Nájsť zlatú strednú cestu – kompromis, je občas síce neľahké, ale o to efektívnejšie.

Čo je konflikt

Ak sa konflikt dostane naším neprimeraným pričinením do negatívnych sfér, môže byť frustrujúci, smutný a bolestivý. Definícií o tom, čo je konflikt, je hneď viacero: „Konflikt je priamy nesúhlas s myšlienkami alebo záujmami, boj alebo zápas, nepriateľstvo alebo opozícia.“ – „Konflikt je zrážka či stret dvoch alebo viacerých nezlučiteľných stanovísk, kvôli ktorým sa ľudia buď nevedia, alebo nechcú dohodnúť.“ Alebo: „Konflikt je stretnutie dvoch alebo viacerých, do určitej miery sa vylučujúcich alebo protichodných snáh, síl, potrieb, záujmov, citov, hodnôt či tendencií.“ Jednoduchšie povedané, je to spor minimálne dvoch strán, v ktorom každá niečo chce, pričom je však vylúčené, aby obe dostali všetko. Čiže: Ja chcem to, ty chceš ono, pričom každý dostane len čosi z toho svojho požadovaného.

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.