Kristína Mesároš - Svoje obrazy prežívam

Mladá výtvarníčka Kristína Mesároš sa narodila v Galante v roku 1981. Študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na Katedre grafiky a iných médií v ateliéri doc. Vojtecha Kolenčíka. Od roku 2008 tu pokračuje v doktorandskom štúdiu. Má za sebou viacero výstav doma i v zahraničí, zúčastnila sa na mnohých tvorivých sympóziách a študijných pobytoch vo svete (Bali, Filipíny, Francúzsko, Taliansko, Poľsko...). Dvakrát vyhrala prvú cenu za novoročnú pohľadnicu na súťaži organizovanej spoločnosťou Gas de France, dvakrát sa prebojovala do finále súťaže Maľba – Cena nadácie VÚB. V súčasnosti sa venuje prevažne maľbe.

Stihla si už precestovať kus sveta a žiť v krajinách, ktoré našinec často symbolicky vníma ako „raj na zemi“. Aký impulz ťa zaviedol práve tam?

Od malička som milovala cestovanie. Po skončení magisterského štúdia na VŠVU som sa dostala do kancelárie leteckej spoločnosti, kde som pracovala rok a pol. Mala som tam úžasné výhody, pokiaľ išlo o letenky. Povedala som si, že to skúsim, a pozriem sa trocha ďalej do sveta. Vďaka tomu som sa po prvýkrát dostala do Ázie a bola to láska na prvý pohľad. Thajsko som navštívila asi šesťkrát, ale aj Indiu, Dubaj a iné krajiny. V tomto období som získala štipendium od indonézskej vlády do Indonézie na ostrov Bali, kde som strávila 5 krásnych mesiacov. Ázia bola mojou veľkou inšpiráciou hneď od prvej návštevy. Mala som pocit, že som našla miesto, ktoré chcem a musím maľovať. Inšpiroval ma ten pokoj, krása a zvláštne momenty charakterizujúce krajinu a kultúru.

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Apríl 2010