Materstvo v neurčitom čase

Vek prvorodičiek sa zvýšil. Rozhodnutie stať sa matkou ženy čoraz viac odkladajú. Časy, keď sa na dvadsaťpäťročné bezdetné ženy pozeralo cez prsty, sú preč. V tejto situácii sa teraz ocitli – tridsaťpäťročné.

Voľakedy mali ľudia v týchto veciach jasno. Keď sa dievča okolo dvadsiatky nevydalo a neporodilo, rodičia bedákali, a ak sa to nezmenilo ani po roku, mávli nad ním rukou. Čokoľvek urobilo a kamkoľvek sa pohlo, všade ho mali za starú dievku, ktorej nezostáva nič iné, len sa so svojím osudom zmieriť. V najlepšom prípade mohlo dúfať v sobáš so starým vdovcom a po jeho boku pomaly odkvitnúť. Svadba a materstvo boli jasným dôkazom, že je žena „na poriadku“, a nech bude súžitie s partnerom a plnenie materských povinností akékoľvek, susedia na ňu budú ukazovať prstom iba vtedy, keď si nájde milenca. Moderná doba so sebou priniesla kopec zmien.

Turbulencie hodnôt

Odkedy sa žena mohla vzdelávať a uplatniť v zamestnaní, rebríček jej hodnôt zaznamenal prudké turbulencie. Popri „manželke“ a „matke“ sa na spoločnej priečke prestriedali iné méty (od pracovitej „robotníčky“ cez usilovnú „študentku“ až po zodpovednú „šéfku“ a úspešnú „majiteľku“) a tie neraz zosadili dva pôvodné a celé stáročia pretrvávajúce ciele o stupienok nižšie. Na to, aby sme dnes našli „tridsaťpäťky“, ktoré sa (zatiaľ) ANI nevydali, ANI neporodili, lampáš nepotrebujeme. Prípadov „ANI-ANI“ je všade vôkol ako maku. Veď možno aj vy patríte k ženám, ktoré nedokážu zaspať s pocitom, že v kuchyni zostala neumytá šálka od raňajšej kávy, a aj tú najmenšiu finančnú transakciu aspoň dva dni zvažujete. Predstava dieťaťa a všetkého, čo s ním súvisí, síce vaše myšlienky občas ponaháňa, ale ten správny okamih stále neprichádza. Vaše „racio“ dokáže nájsť rovnaký počet „za“, ako aj „proti“, a keď ich všetky pozbierate a položíte na váhy, hojdajú sa ako perpetuum mobile. Výsledok je stále nerozhodný. Nezvíťazí ani kôpka „za“, ani tá „proti“, prípadne dosť často vyhrávajú obe. Háčik môže byť kdekoľvek. Budúcnosť (hlavne tá finančná) je neistá, zdravie zakolísalo a toho správneho muža ste alebo ešte nestretli, alebo sa váš vzťah s jedným takým práve rozplýva dostratena.

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.