Byť ,,single" nie je katastrofa

Byť sama nie je dobré ani zlé. Je to jednoducho spôsob, akým žijete určité obdobie svojho života. A či to posudzujete ako priaznivé alebo nešťastné obdobie, je iba na vás a na vašom uhle pohľadu.

Ak sa obávate samoty, cítite strach, asi to pre vás nebude najšťastnejšie obdobie, možno ten čas pretrpíte alebo veľmi rýchlo zakotvíte v ďalšom vzťahu. Ale ak sa pozriete na „bytie single“ ako na proces vášho osobného vývoja či ako na niečo, čo ste podvedome potrebovali, uvidíte v tom obrovskú príležitosť. Byť sama je skvelé. Máte možnosť venovať veľa času sebe samej, zistiť, kto ste, kým sa chcete stať a po čom túžite. Je to čas na vyjasnenie si, kam sa ďalej chcete vo svojom živote uberať, ako si urobiť poriadok v pocitoch a získať rovnováhu. Byť single vám poskytuje maximálnu slobodu a príležitosť nájsť šťastie a lásku v sebe a všade naokolo. Ani náhodou neporovnávam, čo je lepšie a čo horšie – byť sama alebo žiť vo vzťahu. Je to jednoducho spôsob života, akým žijete a aký ste si vybrali. A netrvá večne, ale iba toľko, koľko sama chcete. Má však svoj význam. Rozhodnúť sa nebyť single, ale byť vo vzťahu, je posun v osobnom vývoji. Alebo – skončenie vzťahu a byť single je vaše rozhodnutie a túžba ďalej rásť. Vzťah nie je konečná stanica, je to spôsob, akým sa rozhodnete žiť svoj život a osobne rásť.

Zo statusu single do vzťahu

Spomínam si na čas, keď som bola sama, a trvalo to dlhé roky. Na začiatku toho obdobia som bola spokojná, stále zaneprázdnená, slobodná, užívala som si. Vtedy som vzťah považovala za určité obmedzenie a nebola to moja najväčšia potreba. Ale ako čas plynul, potreba byť vo vzťahu sa predierala na vrchol môjho rebríčka potrieb, až prevýšila prácu, kariéru a iné. A vedela som, že mi skúsenosť byť v pevnom vzťahu a prežívať všetko, čo k tomu patrí, chýba.

Viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Marec 2010