Salamanca - Mesto v znamení žabky

„Komu sudičky nenadelili, tomu ani Salamanca nepomôže,“ vzdychajú profesori v jednom z najstarších univerzitných miest. Aj po storočiach zostal študent študentom. Vedeli by o tom rozprávať nielen profesori, ale i samotná Salamanca. Toto mesto každoročne privíta tisíce mladých ľudí z celého sveta. Študentská „menšina“ predstavuje totiž tretinu obyvateľstva a vidno to na každom kroku.

Študentskému životu je Salamanca prispôsobená dokonale. Netýka sa to len šestnástich fakúlt, knižníc, archívov, múzeí, ale aj barov a kaviarní. Tie si zaslúžia osobitnú pozornosť, a to nielen vďaka prijateľným cenám. Hovorí sa, že v Salamance niet jedinej uličky, v ktorej by sa nenašla aspoň jedna krčmička. Ten, kto toto mesto navštívi, nemá o tom ani najmenšiu pochybnosť. Podvečer sa podniky zapĺňajú veselými hlúčikmi všetkých vekových kategórií. Veď španielsky bar neznamená len posedávanie pri poháriku alebo šálke kávy. Salamanca si získala povesť hlavného mesta svetoznámej španielskej šunky. Kým sa dostane na stôl tá najhodnotnejšia, zreje nasolená a zavesená približne dva roky. Táto námaha určite nevyjde nazmar. Po nakrájaní na priesvitné plátky zmizne z tanierov takmer okamžite.

Sladký študentský život

Študenti cítia, že mesto im je plne k dispozícii. Historické centrum tvorí okrem katedrál niekoľko univerzitných komplexov. Prechádzať uličkami cestou na prednášky pridá na sebavedomí každému. Salamanca je totiž ako vystrihnutá z encyklopédie architektúry. Okrem kolosálnych chrámov a mestských budov vyráža dych pedantná výzdoba. Umenie detailu zvládli doboví odborníci majstrovsky. Fasády len tak hýria všakovakými motívmi – od biblických, cez historické až po „úlety“ v podobe rozvetvených ornamentov. Medzi honosne prezdobenými budovami pôsobia múry nejednej fakulty nezvyčajne stroho. Vysoké steny sú hladké, ako keby chceli naznačiť, že zábava sa končí tam, kde sa začína veda. „Vedeckú“ prísnosť zjemňujú parky, záhrady, pričom atmosféru oázy zelene a kvetov dotvárajú opäť – študenti. Debatujú rozvalení na lavičkách, čítajú polihujúc na trávniku, driemu v tieni košatých stromov. Nadja rovnako ako jej rovesníci zbožňuje tráviť čas v blízkosti univerzity aj vtedy, keď nemá žiadne prednášky. Do parku chodí vyzbrojená notebookom a „empéštvorkou“.

viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.