Marsa Alam - raj pre dovolenkárov


Marsa Alam, pôvodne malá prímorská rybárska dedinka v Egypte, je dnes populárna predovšetkým vďaka ideálnym podmienkam na potápanie a šnorchlovanie. Dlhé piesočnaté pláže, nádherné koralové útesy a kvalitné ubytovanie – to všetko ponúka Marsa Alam. Táto časť pobrežia nie je turisticky príliš vyťaženou lokalitou, je miestom pokojnej dovolenky, no s úžasnou perspektívou. V r. 2001 tu vybudovali nové medzinárodné letisko, vzdialené len niekoľko minút od hlavného hotelového komplexu.

Cesta za históriou
Okrem pobytu na pláži, športových, relaxačných a zábavných aktivít je tu niekoľko možností na netradičné výlety: smaragdové bane, nazývané aj Kleopatrine, presne uprostred cesty smerom k Nílu (93 km), sú archeologickou lokalitou, kde sa od najstarších dôb faraónov ťažili smaragdy – symboly sily a večnosti (okrem zvyškov staroegyptských stavieb sa tu nachádzajú aj ruiny z rímskej doby); Eastern Dessert (Východná púšť) – v ostatnom čase sa stali veľmi obľúbenými výlety do púšte na ťavách, džípoch alebo štvorkolkách. Najmä v podvečer možno obdivovať krásnu hru tieňov a farieb pieskových dún a kopcov. Alebo sa vyberiete na výlet za pamiatkami do Luxoru a Karnaku, Abou Simbel, Kom Ombo, Edfu, Philae či k Asuánskej priehrade.

Oáza pokoja a krásy
Marsa Alam je skutočným rajom a oázou pokoja pri Červenom mori. Je relatívne vzdialená od rušných turistických centier, teda je ideálnym miestom na odpočinok. Leží 210 km južne od Hurghady, patrí k najkrajším oblastiam egyptského pobrežia a z roka na rok sa teší stále väčšiemu záujmu a obľube turistov. Prírodná rezervácia siaha od Marsa Alam k Gebel Elba, ktorý je situovaný južnejšie. Otvorením letiska sa zvýšila prístupnosť destinácie, ktorá je formovaná kombináciou luxusných hotelových komplexov a možnosťami podmorského sveta Červeného mora. Rezort Marsa Alam je situovaný blízko Sudánu a starobylej cesty smerujúcej do Horného Egypta.
Krásne pláže, čisté more, večne svietiace slnko, ale hlavne prekrásne koralové útesy – to všetko je Marsa Alam. Tak trochu daňou za túto krásu je nutnosť obuvi do vody. Je ideálna pre milovníkov podmorského sveta s úchvatným podmorským životom ako aj pre vyznávačov pokojnej, ničím nerušenej dovolenky. Hotely s vysokým komfortom sú vzdialené niekoľko minút od miestneho letiska a je možné ich odporučiť náročnejším klientom. Hotely sa nachádzajú i v blízkosti mestečka El Quseir, ktoré je od Marsa Alam vzdialené približne 15 minút. Túto oblasť si určite zamilujete. Slnečné pláže sú lemované palmami a omývané azúrovým morom s mnohými korálovými ostrovmi. Najvyhľadávanejším je podmorský útes Samadai, ktorému sa hovorí Domov delfínov. Miesto je rajom surfistov, jachtárov a potápačov. Marsa Alam je východiskovým bodom pre potápačské safari k Elphinstone Reef, Dolphin House, Fury Shoals, Zarbargad, St. John´s Island a Daedalus.

Port Ghalib
Novou destináciou na koralovom pobreží Červeného mora so sugestívnou a magickou atmosférou je Port Ghalib. Je to ideálne miesto na aktivity, zábavu, oddych aj relax. Luxusné hotelové komplexy svetoznámych hotelových sietí tu poskytujú pohodlie a všetok komfort. Nenechajte si ujsť centrum malebného prístavného mestečka s množstvom obchodíkov, jedinečnou atmosférou temperamentného egyptského trhoviska (khan), galérie s historickými skvostmi
i moderným umením. Ochutnajte miestne špeciality, nechajte sa uniesť zábavou na diskotékach a očariť temperamentom domácich umelcov. Charakter lokality, ktorá púta pozornosť prírodnými krásami a najmä podvodným svetom, určovalo množstvo kultúrnych, historických a prírodných vplyvov. Sú tu chránené prírodné oblasti a milovníci potápania a morského sveta tu našli svoj novodobý raj. V Marsa Alam sa pripravuje výnimočný projekt – vodný kanál, ktorým sa priamo z letiska bude možné dostať do hotelov na brehu tohto malebného prístavu.

Tipy pre vás
Hotelové komplexy poskytujú raj pre milovníkov potápania a šnorchlovania. Môžete si vybrať z mnohých luxusných hotelových komplexov so službami all inclusive.

Hotel INTERCONTINENTAL ***** de luxe má širokú piesočnatú pláž s pozvoľným vstupom do mora a s lagúnou nachádzajúcou sa priamo pri hoteli.

Hotel CROWNE PLAZA ***** má takisto piesočnatú pláž s pozvoľným vstupom do mora a s lagúnou.

Hotel THREE CORNERS FAYROUZ PLAZA BEACH ****+ patrí do siete Three Corners a nachádza sa na jednom z najkrajších miest pre potápačov v oblasti Marsa Alam, približne 6 km od letiska v Marsa Alam a 1 km od centra prístavu Port Ghalib.

Hotel MOVENPICK RESORT***** má širokú piesočnatú pláž s pozvoľným vstupom do mora a je to ideálne miesto s ponukou vodných športov, na šnorchlovanie a potápanie.

Hotel KAHRAMANA BEACH RESORT ***** má piesočnatú pláž s jedinečnými koralovými útesmi a pozvoľným vstupom do mora.

Ďalšie informácie na www.satur.sk alebo na infolinke 0904 422 222

Patrí do vydania