Nedajte sa zložiť chrípkou - Zvlhčujte vzduch!

S chladným ročným obdobím sa spája nielen vietor, dážď a sneh, jeho neodmysliteľným sprievodcom je aj chrípka... Nie je náhoda, že vždy dáva o sebe vedieť práve v zime, v čase, keď je najciteľnejší rozdiel medzi teplotou vonkajšieho a vnútorného prostredia. Spúšťačom ochorenia sú chrípkové vírusy, ktoré sa v suchom vzduchu vykúrených miestností šíria s oveľa väčšou intenzitou. Pretože suchý vzduch je ľahký, pri stúpaní nahor umožňuje časticiam nesúcim vírus chrípky cirkulovať v blízkosti našich dýchacích ciest a raziť si tak cestu do dýchacieho systému. Medicínske výskumy jednoznačne preukázali, že účinnosť prenosu častíc infikovaných vírusom, ako aj prežitie vírusov podstatne znižuje vyššia úroveň hladiny vlhkosti vzduchu – lekári odporúčajú relatívnu vlhkosť vzduchu v miestnosti 45 až 55 %.

Komplexná pomoc

Vnútornú klímu môže zreteľne zlepšiť účinný systém úpravy vzduchu v podobe čističa a zvlhčovača vzduchu. Optimálne zvlhčený vzduch zabraňuje infikovaným prachovým časticiam kolovať v prostredí. Vďaka zvýšenej vlhkosti a elektrickému náboju sa stávajú ťažšími, čo im zabraňuje vznášať sa a klesajú tak nadol. Účinné zvlhčovanie i „pranie“ vzduchu je doménou jednoduchých prístrojov, diskových čističov a zvlhčovačov vzduchu, zabezpečujúcich oba úkony v rámci jedného kroku. Vďaka diskom nie je v nich potrebné vymieňať filtre, ide vlastne o akúsi práčku vzduchu. Zariadenie pracuje na princípe prirodzeného odparovania vody z diskov, pričom na otáčajúce sa disky, ktoré výrazne zväčšujú odparovaciu plochu, sa nalepujú prachové častice zo vzduchu, ktoré voda neustále splachuje. Už po niekoľkých dňoch v nej môžeme voľným okom vidieť množstvo zachytených nečistôt. Práčka vzduchu navyše efektívne zabraňuje množeniu baktérií. Na tento účel využíva antibakteriálny účinok striebra. Postriebrená ionizačná tyčinka zneškodňuje až 650 druhov baktérií a vírusov a obmedzuje tak ich rozmnožovanie.

Koľko vody vzduchu dodať?

Problém suchého vzduchu nerieši ani vetranie, ani rozvešiavanie mokrých uterákov na radiátory! Napríklad do miestnosti vetranej pri vonkajšej teplote –5 °C sa dostane len jedna desatina potrebného množstva vodnej pary, zvyšok musíme doplniť. Pri spomínanej vonkajšej teplote je potrebné do menšieho bytu s plochou okolo 50 m2 vykúreného na 23 °C dodať takmer 8 litrov vody! (Viac informácií v priloženej tabuľke)

Viete, že optimálna hladina vlhkosti vzduchu...

… znižuje únavu a zvyšuje koncentráciu?
Vdychovanie suchého vzduchu sťažuje absorpciu kyslíka a jeho následný prenos do krvného systému. Symptómami zníženého prísunu kyslíka sú vysilenie, únava, bolesti hlavy a problémy s koncentráciou.

... redukuje náchylnosť na nádchu a kašeľ?
Suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích ciest, tie trpia a nemôžu sa brániť. Následkom sú zvýšená náchylnosť na nádchu, kašeľ i ďalšie respiračné ochorenia.

... chráni pery, oči a pokožku?
Až 60 % ľudského tela tvorí voda. Suchý vzduch čerpá vlhkosť z akéhokoľvek dostupného zdroja, ale hlavne z našej pokožky, pier a očí. Jeho zvlhčovanie zabraňuje vysušovaniu pokožky, a tým jej starnutiu i pocitu suchosti očí.

... urýchľuje zotavenie?
Vhodné zvlhčovanie vzduchu prináša úľavu dýchacím cestám, uvoľňuje hlieny z priedušiek a pľúc pri respiračných ochoreniach a umožňuje organizmu rýchlejšie sa zotaviť.

... zmenšuje riziko vzniku alergie?
Až 60 % detí má genetickú dispozíciu na alergiu. Túto skutočnosť môžeme účinne pozitívne ovplyvniť odstránením potenciálnych alergénov zo vzduchu.

... obmedzuje statický elektrický výboj?
Vlhkosť vo vzduchu zabraňuje vytváraniu statickej elektriny, ktorá má na svedomí „elektrizovanie“ odevov.

... pomáha prehlbovať spánok a posilňuje tak organizmus?
Vzduch nenasáva vlhkosť z okolia – či už z rastlín alebo nábytku, ale hlavne z našej pokožky, slizníc, pleti.

Apropo, vzduch?!

Stravu si už vo veľkej miere vyberáme s ohľadom na svoje zdravie, väčšina z nás je však ľahostajná ku kvalite vzduchu, ktorý dýchame. Podľa prieskumu uskutočneného Americkou agentúrou pre životné prostredie znečistenie izbového vzduchu je jednou z piatich závažných hrozieb pre naše zdravie. Až 90 % svojho času trávime vo vnútorných priestoroch – priemerné znečistenie vzduchu v nich charakterizuje alarmujúci údaj: 20 miliónov škodlivých častíc v 10 m3 vzduchu. Chrípkové vírusy z jedného vykašľania môžu prekonať vzdialenosť až 40 m.

Patrí do vydania: 
November 2009