Vulkanoturistika - Sila, krása a dobrodružstvo

Na presne určených bodoch zemskej kôry zbrázdenej dlhými trhlinami vznikajú sopky, jeden z najničivejších prírodných živlov na našej planéte. A presne tieto obrazy úžasnej krásy a desivej sily prírody sa stali obľúbenými dovolenkovými destináciami.

Vulkanoturistika alebo inak aj sopečná turistika však nie je len o nezabudnuteľných zážitkoch z ohnivej fontány chrliacej žeravú červenú lávu vysoko k oblohe alebo prekrásnych a zvláštnych pohľadoch na krajinu rozprestierajúcu sa v okolí sopiek, ale aj akýmsi nahliadnutím do zákulisia týchto predstavení. Sopky a ich činnosť totižto neformujú len zemský povrch, ale majú aj dôležitý vplyv na ľudské civilizácie. Ich desivé výčiny majú obrovský dosah na minulosť, prítomnosť a v neposlednom rade aj na budúcnosť našej planéty. Niekde v ich horúcich útrobách sa rodia ľudské dejiny. Veď aj sopečná erupcia na ostrove Théra v 2. tisícročí pred n. l., ktorá mala katastrofálne dôsledky na obyvateľstvo Kréty, podnietila vznik legendy o ostrove Atlantída. Pri mohutnom výbuchu sopky Vezuv bolo hustou vrstvou popola zavalené aj rímske mesto Pompeje, v ktorom sa udusili tisíce ľudí. Mesto však ostalo neporušené. Hustá vrstva popola ho zakonzervovala. Takpovediac vulkanoturistika sa odohráva na tých najzaujímavejších miestach na svete.

Čo je sopka (Mýty a veda)

V pradávnych časoch si naši predkovia vysvetľovali otrasy zeme, búrku a takisto desivé výčiny sopiek po svojom. Všetku túto neuveriteľnú silu prírody pripisovali nadprirodzeným silám. Kým starí Rimania verili, že výbuchy ostrovnej sopky Volcano pochádzajú z kováčskej vyhne mýtického boha ohňa a kováčov Vulkana, tak my už dnes vieme, že Zem tvorí zemská kôra, zemský plášť a v jej strede je zemské jadro. Rovnako ako zemská kôra aj veľká časť zemského plášťa je pevná látka. Ale pod vplyvom vysokej teploty sa časť zemského plášťa taví a tak vzniká žeravá magma, ktorá sa nazýva láva, keď vystúpi prasklinami v zemskej kôre. Jednoducho povedané, magma vnútri zemskej kôry občas stúpa a zhromažďuje sa na určitých miestach. Ak postupne dosiahne až k zemskému povrchu a vytryskne von na zemský povrch, pod vodu či dokonca pod ľad, vznikne geomorfologický útvar sopka.

viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.