Kuala Lumpur - Veľkomesto plné prekvapení

Kuala Lumpur, hlavné mesto Malajzie, je domovom viacerých kultúr a náboženstiev. Je to veľkomesto v plnom zmysle slova a často ho turisti podceňujú. Ale keď raz vkročíte do Kuala Lumpuru, strávite tam určite aj niekoľko dní. Bohatosť jedla, atmosféra mesta, nákupy, výnimočné stavby a kultúrne bohatstvo vás načisto pohltí. A ani cez noc si neoddýchnete. Môžete si dať neskorú večeru pod vysvietenými Petronas Towers alebo si dať s priateľmi vodnú fajku, či užiť si bohatý nočný a spoločenský život.

V Kuala Lumpure je jednoduché dohovoriť sa, pretože väčšina jeho obyvateľov hovorí po anglicky. V Malajzii ako moslimskej krajine, samozrejme, väčšinu populácie tvoria moslimovia Bumiputra, ktorí hovoria národným jazykom Bahasa Melayu. Kuala Lumpur je presiaknuté rôznorodosťou kultúr. Ak sa rozhodnete ísť večer na prechádzku v centre mesta alebo len nasadnete do jedného z vlakov mestskej hromadnej dopravy, stretnete Číňanov, Indov, s ktorými sa dohovoríte po čínsky, hindsky, a samozrejme, vo veľkej miere aj po anglicky. Určite natrafíte na Iráncov, Kórejčanov alebo dokonca aj Afričanov a na veľa ďalších národností. Budete mať pocit, že celá Ázia sa stretla v jednom meste. A všetky tieto kultúry prispievajú k rozmanitosti a dynamickej atmosfére mesta.

Moderný svet s tradičnými prvkami

Angličania tu zanechali niekoľko typických čŕt, ako jazdenie po ľavej strane, pitie čaju s mliekom alebo anglické názvy niektorých miest. Žije tu veľmi veľa cudzincov, ktorých do Kuala Lumpuru priviedli práve pracovné povinnosti alebo aj celoživotné záväzky. Keďže KL (ako Kuala Lumpur s obľubou nazývajú miestni) je pomerne mladá konglomerácia, znaky modernej architektúry sa pretavujú aj do tradičných stavieb, ako je napríklad Národná mešita, ktorej ohromná, modlitebná miestnosť môže privítať až 10 000 veriacich naraz. Ak sa prejdete čínskou štvrťou, nájdete tu budhistické chrámy, dom čaju, ale aj indický chrám. Mešity sa nachádzajú skoro všade a do väčšiny sa dá aj vstúpiť. Pripravte sa však, že budete zahalení od hlavy až po päty. Metropola je plná diverzít, ktoré spájajú moderný obchodný svet s náboženskými tradíciami a to všetko len pár kilometrov od takmer nedotknutej prírody. Ja si ešte teraz pamätám prílet na letisko v Kuala Lumpure, ktoré je vzdialené asi 30 minút vlakom od mesta, stanice KL Sentral. Všade boli palmy, obrovské palmové polia. Hovorila som si, že idem do raja.

viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.