Pre optimálne zdravé srdce a nižší cholesterol

Dozvedeli ste sa, že máte veľa cholesterolu v krvi? Čo to znamená? Je to vážny varovný signál, že už máte alebo že sa u vás postupne objaví artérioskleróza – zvápenatenie tepien a s ňou súvisiace srdcovo-cievne ochorenia, ktoré budú nahlodávať váš organizmus a časom môžu ohroziť aj váš život...

Mnohí sa však mylne domnievame, že ide o látku, ktorej prítomnosť v organizme je v zásade škodlivá. Naopak, určitá hladina cholesterolu je pre organizmus životne dôležitá! Cholesterol stabilizuje membrány buniek – je základnou časťou každej bunkovej štruktúry. Je potrebný pre správnu funkciu mozgu a nervov, má nezastupiteľné miesto pri tvorbe vitamínu D a žlčových kyselín. Pomáha tráveniu tukov a je základnou stavebnou látkou mužských a ženských pohlavných hormónov (testosterónu a estrogénov). Na pokrytie týchto funkcií je potrebné však iba malé množstvo cholesterolu. Jeho permanentný nadbytok v krvi však môže nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie.

Zlý a dobrý cholesterol

Cholesterol sa tvorí v pečeni. Vďaka svojmu tukovému zloženiu sa viaže na molekuly zvané lipoproteíny, ktoré ho roznášajú krvou do rôznych častí tela, kde sa zužitkúva. Nosičom cholesterolu v krvnom riečisku sú lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL) nazývané aj „zlý” cholesterol. Práve ony majú na svedomí jeho nánosy v tepnách. Lipoproteíny s vysokou hustotou (HDL) – tzv. dobrý cholesterol – čistia tepny a pôsobia tak priaznivo na krvný obeh. Nepotrebný cholesterol privádzajú späť do pečene, kde sa ďalej štiepi, aby mohol telo opustiť.

viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.