Boris Filan - Bude zo mňa raper

Od šestnástich rokov písal texty pesničiek, neskôr hlavne pre Paľa Hammela a skupiny Prúdy a Elán. Vydal ich v dvoch zbierkach textov Túlavý psík a 69 textov a poviedkovej knihe Paternoster. Pre Elán napísal texty najznámejších piesní, akými sú Stužková, Zaľúbil sa chlapec a iné. Naposledy s Elánom spolupracoval na vydaní albumu Elán – Tretie oko, ktorý vyšiel pri príležitosti megakoncertu skupiny Elán v Prahe v septembri 2003. V roku 2004 vyšiel výber z jeho textov pod názvom Kamalásky.

Pri príležitosti životného jubilea človek zvyčajne bilancuje, čo sa mu podarilo v živote dosiahnuť a čo ešte očakáva. Podarilo sa vám splniť si svoje sny?

Ako sedemnásťročný som si napísal 20 bodov, zoznam toho, čo chcem v živote vykonať. Bol tam aj cieľ hrať ligovo basketbal, veľa cestovať, zarobiť dostatok peňazí, mať rodinu a deti a písať knihy. A 28. júna 2009 sa naplnil posledný z bodov. Čo som v živote považoval za potrebné urobiť, to som aj spravil. Mám z toho dobrý pocit, teraz už robím len pre radosť. Dohody, ktoré človek robí sám so sebou, sa nedajú oklamať. Tá posledná úloha boli tri knihy – Wewerka, Bratislavské krutosti a Klimtov bozk. Pomohlo mi, že ma pár ľudí podrazilo v Slovenskej televízii a zrušili mi projekt Veľké návraty. Mohol som sa sústrediť iba na písanie a ešte som mal v sebe aj správnu energiu vzdoru. Niektoré veci lepšie robíte niekomu navzdory.

A keď všetky svoje sny alebo body (ako hovoríte vy) zhrniete do súčasnosti...

Cením si, že som si sadol k slávnostnej večeri, k spoločnému stolu so svojimi najbližšími, s kompletnou rodinou. Mám okolo seba ľudí, s ktorými som prežil celý život, manželku, synov a priateľov ako bratov – Joža Ráža a Paľa Hammela. Preskákali sme spolu aj moje búrlivé časy stredného veku, veľa sme sa o sebe dozvedeli a máme za sebou nádherný dar spolupráce. Teraz si požičiam myšlienku amerického učiteľa Stephena R. Coveyho (7 návykov skutočne efektívnych ľudí), ktorý povedal: „Vzájomnosť je dôležitejšia ako nezávislosť.“ Som šťastný, že obaja moji synovia skončili vysokú školu a dosiahli niečo, čo sa stalo ich povolaním, a nie zamestnaním. Starší syn pracuje ako manažér v jednej z najväčších firiem na svete, ktorá sa zaoberá zabezpečovaním stavieb stavebnicového typu, ktoré chránia ekológiu prostredia, a mladší pracuje ako fotoreportér v denníku.
.

viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.