Manželstvo na diaľku

Bola to láska na prvý pohľad. Dennodenne dokázali spolu pretelefonovať celé hodiny a aj po roku si mali stále čo povedať. Keď vyslovil slovo „svadba“, nezaváhala ani na okamih. Sobáš bol skromný a neskutočne romantický. Chceli si vychutnať každý okamih. Ich cesty sa zakrátko mali rozdeliť. On sa musel vrátiť, odkiaľ prišiel. Pochádzal z iného konca zemegule.

Príbeh ako vystrihnutý z gýčového filmu? Možno. Na svete sú však páry, ktoré by vedeli porozprávať o živote po sobáši priam nevídané dobrodružstvá. Hlavnými aktérmi sú oni a čas. Celý manželský život sa im na istý čas zhustil do obdobia medových týždňov. Na radovánky, vybavovačky a vycestovanie partnera mali doslovne pár dní. Potom pokračovalo papierové obdobie. Bolo treba vybaviť povolenie na pobyt. Nasledovali žiadosti, čakanie, pečiatky, potvrdenia, telefonáty a celý ten kolotoč komunikácie s úradmi. Po rokoch si manželia s podobnými skúsenosťami na tento cirkus spomínajú s úsmevom. Príhody na tému „ja a úradníci“ sú nevyčerpateľným zdrojom perličiek. Samozrejme, úradnícky aparát sa stavia k budúcnosti občana prezieravo – chce ho ochrániť pred zneužitím inou osobou. Háčik je však v tom, že prevencia v podobe povolení často prenasleduje tých, ktorí vskutku neplánujú vybabrať so systémom a získať občianstvo. Na čisté úmysly vám však nikto potvrdenie nevystaví. V papierovej vojne teda trpia ľudia, ktorí sa previnili len tým, že sa rozhodli zosobášiť s človekom z iného kúta sveta.

Nová doba – starý problém

Ani v minulosti nebolo manželstvo na diaľku ničím výnimočným. Masový odchod mužov za prácou bol pre mnohé oblasti typický. Hladné krky bolo treba nakŕmiť a jediný spôsob, ako prísť k peniazom, bolo migrovanie za prácou. Partneri boli nútení prispôsobiť sa situácii. O mesiacoch strávených osamote by vedeli rozprávať aj ženy námorníkov, ktoré tento osud postihoval od nepamäti. Vyhliadka mužovho šťastného návratu nebola vždy optimistická a mesiace strávené v neistote boli pre ženy naozaj krutou skúškou. Rovnako v súčasnosti nepredstavujú toľko omieľané „víkendové manželstvá“ nič výnimočné. Za prácou sa cestuje tak ako voľakedy. Existuje však aj iný „zdroj“ manželstiev na diaľku.
.

viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.