Abeceda krásy ÚLK

V júlovom vydaní vám prinášame tretiu časť abecedy krásy. Dozviete sa o najnovších trendoch v skrášľovaní, ktoré udáva bratislavský Ústav lekárskej kozmetiky.

Omnilux

Zdroj viditeľného modrého a červeného svetla vysokej čistoty od renomovanej svetovej značky Omnilux je určený najmä na liečbu akné, na rýchlejšiu regeneráciu pleti a zrýchlenie hojenia po omladzujúcich ošetreniach najmä CO² laserom a nezhubných kožných útvarov. Liečivé účinky svetla sa prejavujú v zlepšení syntézy DNA a bunkových procesoch regenerácie tkaniva vrátane ukladania kolagénu. Omnilux ako doplnková terapia skracuje čas hojenia, zvyšuje vitalitu buniek a stimuluje fibroplasty. Červené svetlo zlepšuje tonus pleti, zjemňujú jemné linky a vrásky. Ošetrenia pomáhajú spomaľovať proces starnutia. Odporúčame absolvovať 8 až 10 ošetrení každý druhý deň cca 20 minút, neskôr udržiavacie ošetrenie raz za 4 – 6 týždňov, možnosť opakovaných ošetrení je daná individuálnym stavom pleti. Červené svetlo sa používa aj na redukciu vrások v kombinácii s injekčne aplikovanými vstrebateľnými implantátmi a botulotoxínom, prípadne intenzívnym pulzným svetlom a mikrodermabráziou, pričom nastane celkové umocnenie účinku a zároveň sa predlžuje efekt ošetrenia. Modré svetlo je určené na účinnú liečbu akné.

Otoplastika – úprava ušníc

Operácie ušníc patria medzi najstaršie vykonávané a úspešné operačné techniky v plastickej chirurgii. Najčastejšie ide o korekcie odstávajúcich ušníc, ale ani iné, či už vrodené, či získane deformity nie sú zriedkavosťou. Otoplastika sa vykonáva takmer výlučne v lokálnej anestézii (azda okrem niektorých výnimiek kompletných rekonštrukcií ušníc), a to od 5 – 6 rokov. Je potrebné zdôrazniť, že absolútna väčšina detí predškolského či raného školského veku tento typ operácií zvláda veľmi dobre. Samotná operácia trvá približne 1 – 1,5 hodiny, je ambulantného typu, čiže pacient po nej môže pokojne odísť do domáceho liečenia. V prvom týždni je nevyhnutné nosenie tzv. „kukly“ – hlavového obväzu. Po 7 – 10 dňoch je prvý preväz, vtedy je možné kuklu zameniť za kompresívnu ušnú čelenku, ktorá sa nosí ďalších 7 – 10 dní. Po tomto čase môžeme v dennom nosení čelenku vynechať.

Pigmentové škvrny

Vyskytujú sa v každom veku. Väčšinou sú spôsobené nadmerným pobytom na slnku či užívaním hormonálnej antikoncepcie. Odstraňujú sa predovšetkým v zimnom období intenzívnym pulzným svetlom alebo lasermi. Ako ochrana pred ich výskytom sa odporúča používanie ochranného krému s vysokým faktorom.

Redukčná mammaplastika

Ide o protipól k augmentačnej mammaplastike (zväčšovaniu pŕs), ale skôr iba vďaka jej názvu. Samotný operačný výkon redukcie veľkosti prsníkov je oveľa náročnejší, ale i tvorivejší. Súčasne môžeme povedať, že pribúda viac klientok, ktoré tento typ operácie podstupujú. Sú to predovšetkým ženy, ktoré zväčša majú za sebou tehotenstvo (či viaceré tehotenstvá), zriedkavejšie ide o mladšie pacientky, ich najväčším problémom býva väčšia či menšia záťaž hrudníka v dôsledku hypertrofických a ochabnutých prsníkov. Zákrok je náročný na pacientku samotnú, vyžaduje si hlavne vysoký stupeň erudovanosti plastického chirurga, jeho teoretické, praktické skúsenosti a vedomosti. Vykonáva sa výlučne v celkovej anestézii s nutným kompletným predoperačným interným vyšetrením (operácia trvá cca 2 – 3 hodiny). Pri týchto operáciách je na skúsenostiach a znalostiach chirurga, pre ktorý typ operačného postupu sa rozhodne. Je niekoľko základných typov, postupov a modifikácií, ktoré určujú samotný priebeh operácií a konečné uloženie pooperačných jaziev i samotných kontúr novo vymodelovaných prsníkov.

Rejuvenizácia

Znamená omladenie pleti modernými svetelnými terapiami a technológiami, ako napr. intenzívnym pulzným svetlom (IPL), mezoterapiou, Acthydermom, rádiofrekvenciou Benelift alebo frakčným CO2 laserom Benelift total.

U lift – liečba celulitídy ultrazvukom

Metóda U lift je modifikáciou ultrazvukového prístroja na neinvazívne odbúravanie tuku Ultracontuor, tvorí s ním logický celok, pretože celulitída je spravidla spojená so zvýšeným množstvom podkožného tuku. Nie je zriedkavá ani v prípade štíhlych postavách. Ošetrenie je založené na vysoko zaostrenom intenzívnom ultrazvuku a ultrazvukovej drenážnej masáži, ktorá je zameraná na tukové vrstvy uložené bližšie k povrchu kože. Svojím účinkom prináša efekt lipolýzy (rozpúšťania) tukového tkaniva v oblastiach postihnutých celulitídou. Pôsobí aj na lymfatický systém, čím zvyšuje jeho schopnosť odvodu odpadových látok a ich štiepenia v pečeni. Ošetrenie sa aplikuje na stehnách, bokoch, bruchu. Vzhľadom na to, že celulitída sa prejavuje rôznymi štádiami, odporúča sa počet a kombinácia ošetrení individuálne v rozmedzí 5 – 7 týždňov bez ohľadu na ročné obdobie.

„Skákavý“ prst

Na oddelení esteticko-plastickej chirurgie vykonávame diagnostiku a liečbu ochorení, ktoré patria do širšieho spektra zákrokov plastickej chirurgie. Sú to operačné výkony v oblasti tvárovej, rekonštrukčnej chirurgie a chirurgie ruky. Ide o stenotisujúce tendovaginitídy (tzv. skákavý prst), kompresívne nervové syndrómy na rukách (nohách), riešenie degeneratívnych ochorení na rukách (nohách) a rekonštrukčné výkony na šľachách (nervoch).

Sklerotizácia

Je metóda na účinné odstránenie metličiek či rozšírených cievok na nohách. V kombinácii s najnovšími laserovými metódami sa pri ich odstraňovaní dosahujú viditeľné výsledky.

Zväčšovanie pier

Pery možno upravovať viacerými metódami. Jednou z nich je populárna metóda injekčnej aplikácie prípravkov určených na zväčšenie pier. Ich hlavnou zložkou je kyselina hyalurónová, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Materiály, ktoré sa v súčasnosti používajú, sa v zásade rozdeľujú na vstrebateľné a nevstrebateľné. Pri vstrebateľných implantátoch vydrží efekt od 6 mesiacov do 1 – 1,5 roka, pri nevstrebateľných je účinok niekoľkoročný. Dĺžka trvania účinku závisí od použitého materiálu. Injekčná aplikácia prípravkov sa využíva aj pri redukcii nasolabiálnych, mimických a periorálnych vrások. Vzhľadom na vysoký stupeň bezpečnosti používaných preparátov pri väčšine z nich nie je nutný test. Implantovanie sa vykonáva ultratenkou implantačnou ihlou, po zákroku pretrváva mierny edém, resp. hematóm 1 – 3 dni. Ďalšou z možností zvýraznenia úzkej, padnutej, tenkej alebo inak nevýraznej, najčastejšie hornej pery je lipofiling (vpravovanie vlastného tukového tkaniva). Tukové bunky sa odoberú v miestnom znecitlivení z oblasti zadku a po úprave sa vstreknú takisto v miestnom znecitlivení do hornej pery. Časť materiálu sa uchytí a prežije, časť je podnetom na zmnoženie vlastného tkaniva v mieste jeho aplikácie a časť sa vstrebe. Výsledkom je zväčšenie objemu pery prirodzeným spôsobom, väčšinou s dlhotrvajúcim efektom. S odstupom času je možné zákrok opakovať. Ide o tkanivo vlastné telu, takže nevyvoláva žiadne alergické reakcie. Vzhľadom na to, že každá klientka je jedinečná, je vhodné prísť pred zákrokom na osobnú konzultáciu.

www.ulk.sk

Autor
ANNA REVAJOVÁ, RIADITEĽKA, A ODBORNÍ GARANTI ÚLK