Predstavujeme vám taliansky región Piemonte

Turín, dejisko zimných olympijských hier v r. 2006, má okrem výbornej lyžovačky v Sestriere veľmi bohatú ponuku pre návštevníkov. Návštevu tohto regiónu začíname v meste Asti, v srdci regiónov Piemonte a Monferrato. Asi ani netreba pripomínať, že miestne Asti Spumante je najznámejšie talianske šumivé víno na svete. Hlboko pod tufovým pohorím sú ukryté vínne pivnice pod mestom Canelli, ktoré pôsobia ako podzemná katedrála a ktoré boli navrhnuté na vyhlásenie za kultúrnu pamiatku Unesco.

Mesto Asti – šumivé víno a gastronómia

Do samotného centra vstupujeme okolo Torre Rossa (Červená brána), 16-hrannej veže v zachovanom západnom vstupe do mesta, s ktorej budovaním začali v prvom storočí. Tam navštívime gotickú katedrálu z konca 13. a prvej polovice 14. storočia. Po prehliadke historického centra smerujeme na námestie Piazza Alfieri, na ktorom sa každý rok v tretiu septembrovú nedeľu na navozenom piesku (trať je dlhá 420 a široká 9 metrov) koná Palio, najstaršie konské dostihy v Taliansku na neosedlaných koňoch. Prvýkrát sa konali v 13. storočí. Hra farieb, zástav historických kostýmov s viac ako 1200 účinkujúcimi. 21 súťažiacich bojuje o karmínovú zástavu so symbolmi mesta, ktorú vyhotovil významný umelec. 21 preto, že zastupujú 14 miest a 7 obcí tejto provincie. Po predsúťaži postúpi do finále len 9 koní. Ale aj ďalší jazdci dostanú zaujímavé ceny: druhý mešec strieborných mincí, tretí dve ostrohy, štvrtý živé kura, piaty rozetu a šiesty rybu so šalátom. Tento rok sa koná 13. septembra a v tomto období je aj festival gastronómie. Po ňom nasleduje vínny veľtrh. Za návštevu stojí aj dom Vittoria Alfieriho z 18. storočia, známeho autora tragédií. Asti je známe aj kulinárskymi lahôdkami – bielou hľuzovkou, cestovinami plnenými mäsom a zeleninou – agnolotti, ako aj neodolateľným dezertom – bönet (podobá sa na čokoládový puding). Ku kulinárskym lahôdkam patria určite aj placky farinata (takto sa označujú v regióne Piemonte, v Toskánsku ich nazývajú cecina) vyrobené z múky nazývanej ceci, podávané teplé ako predjedlo alebo hlavné jedlo, a surové mäso (carne cruda all’Albese) z mesta Alba. Určite si dobre vyberiete, ak si objednáte miestne červené víno Dolcetto D’Alba alebo Nebbiolo.

viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Jún 2009