Ochráňte pigmentové škvrny príjemne a bezbolestne!


Priznajme sa, milé dámy a slečny, jarné slnko nás okamžite nadchne a otáčame sa za ním, akoby chcelo odísť. Čím viac žiari, tým sme šťastnejšie a našu myseľ zaplaví radosť, dobrá nálada. Častejšie podnikáme výlety do prírody, športujeme, bicyklujeme sa, preháňame sa na kolieskových korčuliach, pracujeme v záhrade, vychutnávame si obľúbené slniečko. Pri pobyte na slnku nezabúdajme na to, že nám môže spôsobiť aj trápenie, najmä vtedy, keď sa nedostatočne chránime pred slnečným žiarením. V dôsledku toho sa môžu vytvoriť na pleti pigmentové škvrny.

Poruchy pigmentácie

Hlavnými príčinami vzniku porúch pigmentácie sú UV žiarenie, hormonálne vplyvy, genetická dispozícia a soláriá, keď koža produkuje viac kožného farbiva. Pri vyššom výskyte pigmentu na niektorých častiach kože dochádza k hyperpigmentácii, ktorá môže vzniknúť v dôsledku kožného ochorenia alebo kožných zápalov. Typickým príkladom hyperpigmentácie sú aj pehy, drobné hnedé pĺôšky vznikajúce na miestach prudkého oslnenie kože, najčastejšie na tvári a chrbte. Na miestach, ktoré sú trvale vystavené slnečnému žiareniu – chrbty rúk, predlaktia, tvár a dekolt, môžu vznikať tzv. starecké škvrny, ktoré sa objavujú už po 40. roku života a ich počet sa postupne zvyšuje. Vznik hyperpigmentácií podporujú takisto zvýšené hladiny ženských pohlavných hormónov estrogénu a progesterónu. Prvé príznaky sa preto pozorujú počas tehotenstva. Uvádza sa, že postihujú 50 až 70 percent tehotných žien. Objavujú sa aj pri užívaní hormonálnej antikoncepcie alebo v menopauze pri hormonálnej substitučnej liečbe.

Nezabúdajme sa chrániť pred UV žiarením!

Dlhodobý pobyt na slnku bez slnečnej ochrany môže zanechať na našej koži nepríjemné pigmentové škvrny, ktoré nám môžu zostať navždy. Známe spojenie „koža si pamätá“ už poznáme azda všetci. Ale pri pobyte na slnku – akoby na to niektorí z nás zabudli. Zdá sa to nepodstatné, kým následky nepocítime na vlastnej koži. Nedávno som pozorovala mladé ženy na pláži. Vystavili svoje telá slnku na niekoľko hodín. Veľmi sa chceli opáliť, lebo sa už približoval koniec dovolenky. Biely piesok, krásna pláž, šnorchľovanie a obdivovanie koralov – to všetko ich očarilo natoľko, že si neuvedomili, čo ich čaká už v ten večer v hoteli. Dva dni som ich nevidela. Na spiatočnej ceste neboli schopné ani chodiť. Spálili si pokožku tak ťažko, že na nej mali červené pľuzgiere a mokvajúce rany. To je štádium, ktoré zanechá trvalé následky. Koža sa síce zahojí, ale zostanú na nej navždy viditeľné stopy a môžu to byť i pigmentové škvrny. Samozrejmosťou by preto mala byť účinná ochrana pred UV žiarením, a to pravidelným používaním denných krémov s vysokými ochrannými faktormi alebo každodenná aplikácia opaľovacích prípravkov s UVA a UVB filtrami.

Prevencia a redukcia už vzniknutých pigmentových škvŕn

Používanie ochranných krémov s UV filtrami je prevencia proti vzniku pigmentových škvŕn. Ak už však vznikli, je vždy nevyhnutná kombinácia UV filtrov s prípravkami, ktoré majú tzv. bieliace alebo zosvetľujúce účinky. Účinnou, ale šetrnou možnosťou je používať pleťové krémy s diovými kyselinami. Ich výhodou je najmä to, že tlmia tvorbu melanínu a podporujú jeho rovnomerné rozloženie v pokožke, čím stierajú ostré hranice medzi hyperpigmentovaným ložiskom a okolitou kožou. Koža ich veľmi dobre toleruje. Bieliace účinky má aj chemický peeling, pri ktorom sa odstráni povrchová vrstva kože, a tým aj melanínu. Jeho ďalšiu tvorbu však neovplyvňuje. Ošetrenie vedie k vyhladeniu, omladeniu a zlepšeniu vzhľadu kože. Profesionálny peeling vykonáva iba lekár. Po zákroku sa treba vyhýbať slnečnému žiareniu, preto je nevyhnutné dokonale sa chrániť. Tento zákrok je vhodné podstúpiť v zimnom období. Môže spôsobiť zápal alebo podráždenie kože, ale aj stratu pigmentu, alebo naopak – väčšiu pigmentáciu. Odstrániť pigmentové škvrny pomáha aj intenzívne pulzné svetlo, metóda využívajúca svetelnú energiu na tzv. fotorejuvenáciu – omladenie pokožky a odstránenie nežiaducich kozmetických chýb. Metóda je účinná aj na odstránenie pigmentových škvŕn, ale vo väčšine prípadov treba ošetrenie niekoľkokrát zopakovať. Poruchy pigmentácie sa odstraňujú aj lasermi, ktoré sú priamo určené na odstránenie nežiaducich farebných prejavov na koži. Hlavnou podmienkou priaznivého účinku všetkých bieliacich a zosvetľujúcich prípravkov je vždy ich kombinácia s používaním vysokých UVA a UVB filtrov a dôsledná ochrana pred UV žiarením.

Korekcia pigmentových škvŕn pre prirodzene sfarbenú pleť

Špeciálny krém na pleť so sklonom k nerovnomernému zafarbeniu pod vplyvom UV žiarenia alebo hormonálnych zmien, napr. v tehotenstve alebo pri hormonálnej liečbe, ponúka teraz ako novinku značka Eucerin – Depigmentačný denný krém ANTI-PIGMENT. Zloženie krému s obsahom kyseliny diovej preukázateľne potláča prirodzenú tvorbu melanínu a podporuje jeho rovnomerné rozloženie v pokožke. Pri pravidelnom používaní dochádza k zjednoteniu farebného tónu pleti. Vysoká ochrana proti UVA/UVB žiareniu, SPF 20, účinne predchádza tvorbe nových pigmentových škvŕn a chráni pleť pred predčasným starnutím. Krém navyše pleť počas dňa optimálne hydratuje. Príjemná ľahká textúra neupcháva póry a je vynikajúcim podkladom pod mejkap. Na základe výsledkov klinických štúdií dochádza k redukcii pigmentových škvŕn už po 8 týždňoch používania krému Eucerin Anti-Pigment. Krém je vhodný pre ženy od 25 rokov. Kúpiť si ho môžete výhradne v lekárňach. Balenie s dávkovačom, 50 ml, 24,53 €/739 Sk

Autor
DANIELA DRÁBOVÁ