Malorka - Okúzľujúci ostrov kúsok od Slovenska

Malorka nazývaná aj perla Stredomoria je najväčší a najrozmanitejší zo 160 ostrovov Baleárskeho súostrovia. Má rozlohu 3 618 km2 a jej veľmi premenlivé pobrežie merajúce 555 km sa stalo jedným z hlavných lákadiel pre turistov zo všetkých kútov sveta.

Okrem rozľahlých, pozvoľna sa zvažujúcich pláží ponúka obrovské množstvo malebných zátok oddelených od seba skaliskami, kde sa nachádzajú malé piesočnaté pláže spĺňajúce aj tie najnáročnejšie predstavy o kúpaní a opaľovaní. A podľa informácií z cestovných kancelárií sa Malorka znovu tlačí na popredné miesta najvyhľadávanejších dovolenkových destinácií. Po celej dĺžke severozápadného pobrežia sa priamo od morského brehu týčia skalnaté pobrežia s borovicovými lesmi, krásne sú kvitnúce sady mandlí, olivovníkov a figovníkov. Malorka je ostrovom pomarančovníkov, citrónovníkov a paliem, láka na návštevu svojimi prírodnými krásami, priaznivým počasím i kultúrnym bohatstvom. Je dovolenkovým „rajom pod slnkom“. Veď slnko tu svieti viac ako 300 dní v roku a po celý tento čas je more priezračné, príjemne teplé a prívetivé.

Prírodné krásy Malorky

Príroda obdarila ostrov neobyčajnou krásou a príťažlivosťou. Vysoké strmé štíty pohoria Sierra de Tramuntana, ktoré ako mohutná stena lemujú severozápadné pobrežie ostrova, sa týčia nad idylickými údoliami chránenými skalnatými vrcholmi. Odtiaľ sa rozprestiera smerom na juhovýchod úrodná rovina, ktorá sa tiahne až k suchšej južnej časti ostrova. V týchto miestach členité pobrežie vytvára množstvo čarovných zátok. Na Malorke prší v letnom období iba výnimočne. Odhaduje sa, že 85 % povrchu ostrova leží na jaskynných dutinách, väčšinou zaliatych sladkou alebo morskou vodou, ale iba 5 z nich je prístupných. Na ostrove je v horských oblastiach bujná vegetácia. Nájdete tu hlavne pínie, ktorých jadrá sa používajú v kuchyni. Ďalej sú to borovice, duby, rohovníky, oleandre, myrty a palmy. Okrem divokej vegetácie je na každom vhodnom mieste hôr pôda využitá na pestovanie olív. V dolinách sa pestujú najmä mandľovníky, figovníky, marhule, broskyne, rôzne druhy citrusových plodov a vinič. Z voňavých kríkov sa tu skvele darí mäte, levanduli, šalvii a tyminanu. V Granade prevažuje severoafrické rastlinstvo, tuje a olivy.

viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Máj 2009