Rozhovor s Nelou Pociskovou a Kamilom Mikulčíkom - Prišli, zaspievali... a zvíťazili

Dvaja mladí ľudia. Obaja sú spojení s herectvom a pre oboch je spev trvalou súčasťou života. Obaja neverili, že v národnom kole súťaže Eurovision Song Contest (Eurovízia 2009) majú šancu poraziť také esá ako Desmod či Cmoro. A predsa sa to stalo. Pred oboma stojí z toho plynúca povinnosť či právo ísť reprezentovať našu krajinu do Moskvy, kde sa v prvej polovici mája zíde európska spevácka elita.

KAMIL MIKULČÍK

Kto bol iniciátorom myšlienky zúčastniť sa na tejto speváckej súťaži, prihlásiť sa, skúsiť šťastie?

Z mojej strany nešlo o iniciatívu v pravom zmysle slova. Urobil som to ako službu pre môjho kamaráta. Keď vám niekto zavolá s prosbou, či nemáte čas naspievať jednu pesničku, a je to pritom človek, ktorého veľmi dobre poznáte, prečo by ste to nespravili. Išiel som teda naspievať pesničku s tým, že uvidíme, čo z toho bude. Tým známym, pre ktorého som to robil, je Rasťo Dubovský, autor hudby. Spoznal som sa s ním ešte v časoch, keď som robil jednu inscenáciu pre Slovenskú televíziu.

O to väčšie muselo byť potom vaše prekvapenie, keď sa dostavil taký jednoznačný úspech.

To máte pravdu, bolo to vážne prekvapenie. S tým som vôbec nerátal a poviem otvorene, že to ani nebola moja ambícia vyhrať takýto typ súťaže, pretože – úprimne povedané – som už podobných speváckych súťaží mal viac menej dosť. A do žiadnej by som už nešiel a ani nepôjdem.

Napriek tomu vás však víťazstvo muselo potešiť. Podpora publika bola enormná, diváci vám húfne posielali hlasy. To predsa musí umelcom urobiť dobre, či nie?

Samozrejme. Z tohto pohľadu to bola určite príjemná spätná väzba a nesmierne nás to potešilo.

Aj keď teda zúčastniť sa na súťaži nebolo vaším primárnym záujmom, zistili ste si o nej vopred aspoň čosi? Vedeli ste, aký typ podujatia to je, čo sa od vás očakáva a hlavne, čo môže prípadné víťazstvo znamenať?

O Eurovíziu som sa vôbec nezaujímal, mal som inú prácu, nesledoval som ani jedno kolo. A ani v minulosti som tejto súťaži nevenoval žiadnu pozornosť. Nemal som na to skrátka čas. S Nelou sme to dokonca ani nejako extrémne neskúšali. Pôvodne toto dueto totiž naspievala iná speváčka. Tá však postúpila s inou piesňou a tak sa hľadala nová interpretka. Môj part bol nahratý, potom Nela naspievala svoju časť, ale pri tom som už ja nebol. Po zmixovaní mi nahrávku poslali, no nebol som s ňou celkom spokojný, tak som zavolal, že by som svoj part chcel naspievať ešte raz.

Vy ste sa teda s Nelou vôbec nestretli? Neskúšali ste spolu?

Stretli sme sa iba v štúdiu, ale potom som bol na zájazde v Prahe, Nela mala zasa povinnosti s Radošinským naivným divadlom. Videli sme sa raz, pri jednej jedinej skúške. A potom až v deň vysielania o pol dvanástej na zvukovej skúške a večer sme to vyhrali.

viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.