Slovenky vo svete

Iné je, keď človek ide do sveta ako turista, a iné zase, ak sa mu zahraničná krajina stane domovom. Lucia, Zuzana a Renáta o tom vedia svoje. Rozprávajú o živote na francúzskom vidieku, v arabskej metropole a na malom chorvátskom ostrove. Možno vám ich príbehy poslúžia ako dovolenkové inšpirácie. Všetky tri totiž bývajú v atraktívnych turistických destináciách.

FRANCÚZSKO

Lucia Tansele (30), Village Neuf

„Žiť v cudzej krajine je, ako keď hodia neplavca do vody, a ja v tej alsaskej plávam už štyri roky. Z času na čas ma chytí nejaký ten kŕč, ktorý sa najlepšie lieči doma, v rodnej zemičke.“ (citát L. T.)

Keď sa sťahovala do Alsaska, vzala si so sebou dva kufre a ideály o tom, ako si vychutná francúzsky život z jej tak dobre známych francúzskych filmov. Nakoniec sa však zmierila so skutočnosťou, že ide o svojrázny kraj, ktorý má s Francúzskom len málo spoločného. Do tohto kraja ju priviedla láska k mužovi. Spoznala ho v Anglicku a v čase, keď si jeden na druhého pomaly zvykali, dostal pracovnú ponuku vo Francúzsku. „Boli sme do seba veľmi zaľúbení. Tešila som sa na tradičné kaviarničky a predstavovala som si, ako mi bude muž ráno nosiť ešte teplé croissanty do postele. O Alsasku som však toho veľa nevedela. Asi len toľko, že turisti tento kraj považujú za čarovné miesto a za región s mimoriadne silnými a jedinečnými charakteristikami. Veď napokon si ho zamiloval aj sám kráľ Slnko. Pri prehliadke svojej novej provincie bol vraj natoľko okúzlený, že vykríkol: Ah quel beau jardin!, čo v preklade znamená: Ach, aká krásna záhrada! Len škoda, že ja som svojím novým domovom taká očarená vtedy nebola,“ takto si spomína Lucia na svoje prvé dojmy z Alsaska.

viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.