Axl Rose - Nenapraviteľný búrlivák

Trvalo pätnásť rokov, kým splnil svoj sľub a vydal ďalší album Guns N´ Roses. No naďalej na svojich koncertoch s obľubou prerušuje pesničky, aby nechal ochranku vyhodiť z publika fanúšikov, ktorí sa mu nepáčia. A často sa stane, že sa na svoj koncert jednoducho nedostaví. Axl Rose je zrejme nevyliečiteľný prípad.

A zda len najmladšia generácia by mohla nepoznať skupinu Guns N´ Roses. Pred dvadsiatimi rokmi bola jednou z najúspešnejších, mala milióny fanúšikov na celom svete a napríklad Rolling Stones ju označili za svojho nástupcu, pokiaľ sa jej podarí prežiť. Povesť kapely bola odjakživa dosť škandálna, nielen pre užívanie alkoholu či iných omamných látok, ale aj pre násilnosti na koncertoch alebo výtržnosti na verejnosti. Vďaka GNR vznikli aj módne trendy: Axl spopularizoval nosenie šatky na hlave a gitarista Slash bol typický s cylindrom na hlave a nikdy nechýbajúcimi slnečnými okuliarmi. Skupina GNR je dôvod, prečo sa dnes všetky priame prenosy z udeľovania cien vysielajú o pár sekúnd neskôr – odkedy v roku 1990 pri odovzdávaní hudobných cien MTV vystúpili Slash a Duff McKagan na pódium viditeľne pod vplyvom alkoholu, držiac v rukách fľaše s alkoholom a okrem ďakovnej reči pridali aj pár vulgárnych nadávok... Kapelu nakoniec nepoložili na kolená excesy jej členov, ale posun v hudobnom priemysle. Zatienil ich príchod skupiny Nirvana, na ktorú sa pokúsili reagovať v roku 1993 albumom Spaghetti Incident. Ten však príliš úspešný nebol a členovia skupiny sa po vzájomných hádkach po niekoľkých rokoch vydali vlastnou cestou. Axlovi ako poslednému zo stálych členov skupiny ostali práva na názov, ktoré v súčasnosti začal zúročovať.

Kto je Axl Rose?

William Bruce Rose junior sa narodil 6. februára 1962 v meste Lafayette v americkom štáte Indiana. Jeho biologický otec William Bruce Rose opustil rodinu, keď mal Axl dva roky. Až v dospelosti po psychologickej terapii spevák oficiálne priznal, že ho jeho otec zneužíval. Jeho mama sa o niekoľko rokov opäť vydala a zmenila aj chlapcovo meno na William Bailey. Pribudli dvaja mladší nevlastní súrodenci – sestra Amy a brat Stuart. Axl sa niekoľkokrát zmienil v médiách o tom, že ich otec často bil, niekedy aj úplne bezdôvodne. To si ešte myslel, že Bailey je jeho skutočný otec. Práve pre otcovo násilné správanie aj voči matke mal spevák pocit, že domáce násilie je úplne normálna vec, a navyše takmer fanaticky veriaci otec všetkým deťom vtĺkal do hlavy, že ženy a sexualita sú dielom diabla. Zrejme aj pre toto všetko mal spevák vo svojom živote problémy vo vzťahoch so ženami. Viera bola u Baileyovcov dôležitá natoľko, že deti chodili na omše osemkrát do týždňa. Axl spieval v kostolnom zbore od svojich piatich rokov, neskôr bol súčasťou zboru na strednej škole a popri tom študoval hru na klavír. Hlasovým rozsahom je Axl pôvodne barytón, no dokáže spievať aj bas i vysoký falzet a používa rôzne odtiene hlasu. Ako sám povedal, svoj hlasový rozsah začal rozvíjať hlavne preto, aby nahneval svojho učiteľa v zbore. Ako sedemnásťročný sa popri skúmaní dokumentov svojich rodičov dozvedel o svojom skutočnom pôvode i otcovi a znovu prijal svoje rodné meno, no keďže sa nechcel volať rovnako ako jeho biologický otec, hovoril si W. Rose (dabl jú rouz). Objavenie pravdy spôsobilo, že sa Axl doslova odtrhol z reťaze. Mal často problémy s políciou a vyše dvadsaťkrát bol zatknutý pre opilstvo a výtržnosti. Z domu ho vyhodili, pretože si nestrihal vlasy. V rovnakom čase stretol na kurze v autoškole Izzyho Stradlina, s ktorým mali rovnakú lásku k rockovej hudbe a premýšľali o založení vlastnej skupiny. No Stradlin čoskoro odišiel do Los Angeles, aby svoje plány realizoval. Rose mal v meste Lafayette už takú zlú povesť, že mu jeho právnik poradil, aby sa radšej odsťahoval. A v decembri 1982 to spevák naozaj urobil, spolu s priateľkou (podľa vzoru kamaráta Izzyho) odišiel do mesta anjelov.

viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.