Probiotiká - ochrancovia zdravia už od narodenia

Zdraviu prospešné účinky probiotík boli dokázané viacerými vedeckými štúdiami. Probiotické kultúry zvyšujú odolnosť organizmu proti črevným problémom a infekciám, zlepšujú trávenie, zmierňujú plynatosť čriev a zápchu, znižujú riziko žalúdočných vredov, ale aj zápalových črevných ochorení.

Takisto preukázateľne znižujú riziko prepuknutia alergie či atopického ekzému u detí. Môžu priaznivo ovplyvňovať imunitný systém organizmu. Pomocou probiotík môže ľudské telo lepšie a efektívnejšie využívať vitamíny, vápnik alebo laktózu v mlieku. Probiotiká sú súčasťou ľudskej stravy už odnepamäti a informácie o priaznivých účinkoch pokrmov práve s ich obsahom sa prenášajú z generácie na generáciu po celé stáročia. S vedeckým objavovaním probiotík začal na začiatku 20. storočia nositeľ Nobelovej ceny, ruský vedec Iľja Mečnikov. Všimol si, že bulharskí horali, ktorí jedia pravidelne a vo väčších dávkach kyslé mliečne výrobky, sa dožívajú vyššieho veku. Pripisoval to vplyvu baktérií mliečneho kvasenia, ktoré premnožené „škodlivé“ črevné baktérie vytláčajú a nastoľujú v čreve zdravú mikroflóru. Na dlhé desaťročia sa na jeho teóriu zabudlo, až posledných dvadsať rokov sa opäť dostáva do popredia záujmu rôznych vedeckých tímov. Probiotiká by mali byť súčasťou vašej stravy, ktorá pôsobí preventívne pred vznikom rôznych ochorení. Baktérie osídľujúce tráviaci trakt sa delia na dve skupiny: tie, ktoré sú pre človeka užitočné, a tie, ktoré sú škodlivé. V tele zdravého človeka sú tieto mikroorganizmy v rovnováhe. Na to, aby sa škodlivé baktérie nepremnožili a nespôsobili zdravotné problémy, dohliadajú práve „priateľské“ probiotické baktérie. Probiotiká sa prirodzene nachádzajú v materskom mlieku, mliečnych kvasených potravinách – zelenine, jogurtoch či syroch. Môžete ich však do organizmu dopĺňať aj prostredníctvom doplnkov výživy a pre tých najmenších, čiže dojčatá a batoľatá, sú určené kvalitné dojčenské výživy, ako napríklad BEBA od spoločnosti Nestlé.

Probiotiká vo výžive bábätka

Najlepšou a najdokonalejšou výživou, ktorú bábätko môže dostať, je materské mlieko. Po skončení 6. mesiaca už veľa detí prestáva byť plne dojčených a v jedálničku dieťaťa sa začínajú objavovať nemliečne príkrmy. Toto obdobie je pre detský organizmus ťažšie – s prechodom na nemliečnu stravu sa v zažívacom trakte znižuje koncentrácia dobrých baktérií. Tým sa oslabuje schopnosť organizmu brániť sa škodlivým baktériám. Ak už mamička nemôže dojčiť a dať bábätku pokrm v podobe materského mlieka, môže mu dať inú výživu, ktorá je navyše obohatená o bifidobaktérie – dojčenskú výživu Nestlé BEBA 2 Premium. Obsiahnuté probiotiká bránia množeniu škodlivých baktérií v tráviacom trakte, chránia pred hnačkami, zápchami, nadúvaním, infekciami dýchacích ciest a celkovo pozitívne vplývajú na zdravotný stav bábätka. Ďalej táto dojčenská výživa Nestlé BEBA 2 Premium obsahuje zmes bielkovín Opti Pro2 získanú špeciálnym procesom, ktorá zodpovedá nutričným potrebám dieťaťa a nezaťažuje detské orgány, a polynenasýtené mastné kyseliny DHA a ARA, ktoré prispievajú k rozvoju mozgu a zraku. Táto pokračovacia dojčenská výživa posilňuje obranyschopnosť organizmu v kritickom období odstavenia dieťaťa alebo v čase zavádzania nemliečnych príkrmov, keď je dieťa vystavené vyššiemu riziku vzniku hnačiek a infekcií. Je vhodná pre deti od skončeného 6. mesiaca, prípadne po porade s lekárom od skončeného 4. mesiaca.
.
Viac informácií získate na www.dojcenskavyziva.sk

Autor
KATARÍNA MIKULCOVÁ