Máte depresiu? Vyplávajte ju!

Keď to na človeka príde, nepoznáva sám seba. Po byte sa len tak tmolí, na pracovné veci sa sústrediť nedokáže, často sa pristihne pri pohľade do strateného neznáma. Jednoducho nevie, čo si počať sám so sebou. Negatívne pocity ho sprevádzajú všade, kam sa pohne. Čo tak zmyť ich z mysle vodou a pohybom? Modrý bazén a veselé špliechanie dušu – ak nevylieči, tak jej aspoň uľaví.

Plaváreň predstavuje nielen výborné miesto, kde sa dá odreagovať. Platí to nielen pre skúsených plavcov, ale aj pre jedincov, ktorých možno jemne nazvať „neaktívnymi“. Nezáleží na veku ani na nadobudnutej telesnej kondícii. Plávanie udrží človeka vo forme, pomôže pri chudnutí, zvýši kondíciu svalov. Samozrejme, tak ako pri každej pohybovej aktivite, všetko závisí od intenzity. Etapu dlhodobého plánovania ako pred prvou návštevou posilňovne možno pokojne vynechať. Telesné vyčerpanie, prepotené tričko, strhaná tvár pri pokusoch držať tempo, zničené telo tesne po výkone a niekoľko dní po ňom jednoducho nehrozí. Chuť na pohyb nezlikvidujete prvou (a možno na určitý čas) i poslednou návštevou športového areálu. Kontakt s bazénom je bezbolestný. Nezanechá na tele žiadne stopy a dá sa absolvovať s rovnakou samozrejmosťou ako kino alebo kaviareň. Návšteva plavárne je proste strávením voľného času – či už jednotlivo, alebo v spoločnosti osoby rovnako odhodlanej netyranizovať svoje telo pod váhou činiek alebo na pedáloch stacionárneho bicykla. Plávať totiž možno ľubovoľným spôsobom, pokaziť sa nedá nič.

Základný výstroj

Plavky, okuliare, čiapka, žabky, uterák. Ani viac, ani menej. V celých plavkách sa budete cítiť sebaistejšie. Okrem toho, čo skryť majú, zahalia aj nejaké nedostatky. Dvojdielne plavky môžu prekážať. Počas pohybu „zabudnú“ na svoj účel a zvyčajne na tele „šarapatia“. Pod tlakom vody a rýchlosti poodhaľujú miesta, ktoré majú pred zrakmi verejnosti utajiť. V celých plavkách zvládneme pobyt na plavárni bez zbytočného vyrušovania. Môže sa stať, že plávanie vás tak očarí, že budete chcieť plávať pravidelne. Preto, ak je to možné, nekupujte si plavky „Made in China“. Po viacnásobnom použití v prechlórovanom obsahu bazéna sa pomaly, ale isto menia na čoraz priesvitnejší model. V momente, keď by ste pri vyliezaní z vody vyzerali ako v mokrej, a čo je oveľa horšie, priesvitnej pančuche, by ste výrobcov v duchu počastovali síce výstižnými, ale najmä „kvetnatými“ pomenovaniami. Načo sa čertiť, keď sa tomu dá celkom jednoducho vyhnúť? Okuliare predstavujú menší problém. Ak držia na očiach dobre prisaté, ich životnosť je pomerne slušná. To isté platí o čiapke, žabkách a uteráku. Silikónové čiapky skvelo nahradili predošlý variant s kvietkami alebo morskými hviezdicami. Iste si spomínate, vzory boli zvečnené vypuklými guľkami, prípadne gumenými lupienkami. Súčasný trend kúpacej výbavy sa nesie pod heslom „účelne a bez zbytočného strápňovania“. Niet sa čoho obávať. Súčasní plavci vyzerajú obyčajne a dobre. Výstroj je cenovo prijateľný. Dve-tri eurá za vstupenku, prípadne zakúpenie permanentky človeka určite nezruinuje. Podobná suma sa stratí a väčšinou ani netušíme kam. Plávanie môžeme zaradiť k finančne reálnym formám rozptýlenia, podobne ako posedenie pri káve. Rozdiel spočíva v tom, že predstavuje aktívnejšiu alternatívu strávenia voľného času.

Ako plávať?

Ak viete, zo začiatku – hocijako. Nerozhýbané svaly sa ponaťahujú ľubovoľným spôsobom. V prípade, že sa z vás stane častejší návštevník miestnej plavárne, to stačiť nebude. Štýl si každý vypracuje sám. K dispozícii máme: kraul, prsia, znak. Náročného motýlika si treba na začiatku odpustiť. Pokus o jeho napodobnenie by mohol telu spôsobiť mierny šok. Ak k dispozícii nie je voľná dráha, premiestnite so do takej, kde plávajú podobnou rýchlosťou ako vy. Keď plávate pomalšie, nikoho nezbrzdíte, ak rýchlejšie – nikto sa vášho tempa nenaľaká. Počas pobytu pod vodou zistíte, že neplávate práve najhoršie. Občas zazriete neopakovateľné kreácie: niekto vyzerá, ako keby pod vodou kráčal, poniektorí len tak za sebou ťahajú nohy, iní zas plávajú tak, že vyzerajú, akoby sa topili. Pokojne sa môžete k pestrým variáciám pridať a vytvoriť vlastný štýl. Nováčik si to môže dovoliť. Časom sa však ostrieľa a zábery naberú na sile aj rýchlosti. Zistí to okamžite po náraze hlavou do obruby, keď sa zamyslí a pri štýle znak nepostrehne signál, ktorý proti podobným udalostiam slúži ako prevencia. Ponad bazén natiahnutá farebná šnúra znamená, že múr sa nachádza vo vzdialenosti asi troch rozmachov. Počet dĺžok, tempo, čas strávený v bazéne, striedanie štýlov – všetko závisí od vašej vôle a síl. K výbave plavární patria pomôcky. Dohliadaním poverená osoba vám plávaciu dosku určite zapožičia. Tí, ktorí sa vo vode necítia práve najistejšie, si to môžu spestriť a bazén preplávať za pomoci nôh s rukami natiahnutými na doske.

viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.