MUDr. Alexandra Novotná - Krása nemá vek

Kniha úspešnej slovenskej lekárky formou príbehov pacientov približuje život na klinike plastickej chirurgie a estetickej dermatológie. Autorka v nej rozoberá svoj pohľad na krásu a  opisuje najmodernejšie trendy v estetickej medicíne. Čitatelia v tejto knižke nájdu nielen autentické príbehy, ale aj pocity a pohnútky klientov, ktorí sa rozhodli pre estetický zákrok Doplnená je zaujímavým obrazovým materiálom. My sme pri príležitosti vydania knihy položili doktorke Novotnej niekoľko otázok.

Vaša kniha s názvom Krása nemá vek vzbudila veľký záujem ešte pred samotným vydaním. Čím si to vysvetľujte?

Aby som bola úprimná, takýto záujem ľudí o knihu ma prekvapil napriek tomu, že sa denne stretávam s  obrovským záujmom ľudí o estetické zákroky. Krása, škaredosť, starnutie a smrť sú odveké atraktívne témy, priťahujúce ľudí ako magnet. Nie je to len produkt civilizácie, túžba po atraktivite bola silná aj v minulosti, je prítomná aj v izolovaných primitívnych kmeňoch. Celosvetovo sa do beauty biznisu investujú miliardy dolárov a čoraz viac ľudí podstupuje estetické zákroky. Botulotoxín, facelifting, silikónové prsia sú témy, ktorými sú ľudia sýtení z médií, takže o nich chcú vedieť viac. Navyše pre čitateľov je vždy atraktívne, keď si môžu prečítať reálne príbehy ľudí z mäsa a kostí, ktorí takéto zákroky podstúpili. Vyzerať dobre považujem za odveký druh ambície človeka, otázku sebaúcty. Keď človek rezignuje, je koniec.

Túžba človeka byť pekným, páčiť sa iným, je stará ako ľudstvo samo. Ibaže podoby krásy sa v histórii menili. Ako by ste „definovali“ súčasný trend krásy?

Prirodzenosť. Všetky zákroky ktoré robíme, musíme robiť s citom. Lekár musí mať v sebe aj „estetično“, výsledkom by mal byť zdravý oddýchnutý vzhľad, nie na prvý pohľad viditeľné smiešne zmeny. Odzvonilo umelým Pamelám, výsledok práce má byť naturálny. O zákroku by mal vedieť lekár a jeho klient, nie náhodní okoloidúci na ulici, ktorí sa za vami otočia len preto, že ste smiešny. Trendom je zdravý životný štýl, prevencia, a to platí aj v estetickej dermatológii. Dnes máme celé spektrum zákrokov a technológií, ktoré dokážu posunúť hranicu starnutia kože a potrebu invazívnejších zákrokov do vyššieho veku. Základom je však denná starostlivosť, vyhýbanie sa nadmernému slneniu a škodlivinám, ako sú cigarety a alkohol, dostatok zdravého pohybu, čím nemyslím denné potenie vo fitnescentre, ale skôr prechádzky na čerstvom vzduchu. V praxi to znamená, že výsledkom zákroku má byť reakcia typu – vyzeráš výborne, bola si na dovolenke? bez toho, aby niekomu napadlo, že sa zasahovalo invazívne.

viac sa dočítate v decembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.